bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Ma kakva umjetna inteligencija
‹ Fun novosti

Ma kakva umjetna inteligencija 10.06.

Jesi čuo da je 'računalo prošlo Turingov test' i da je 'kompjuter uvjerio ljude da je čovjek'? Živa istina, dogodilo se to netom nakon slijetanja vanzemaljaca na Jelačić plac i otkrića Atlantide u Babinom Polju

Jučer smo se uvjerili da je ljeto napokon stiglo. Nije do temperature, niti kratkih noći, već do početka sezone kiselih krastavaca u online medijima. Znaš kakva je to sezona? Ono, kad nemaš o čemu pisati, jer su svi pobjegli na ljetovanje, pa pišeš o događajima koji inače ne bi našli svoje mjesto niti na blogu nekog poklonika teorija zavjere.

Recimo, Eugene Goostman. Mnogi mediji jučer su se raspisali o umjetnoj inteligenciji (UI) koja je prošla Turingov test. Inače, test je osmislio nesretni matematičar Alan Turing, a sastoji se od postavljanja pitanja računalu. Uspije li računalo zavarati ispitivača i uvjeriti ga da je ljudsko biće, smatra se da je UI prošla Turingov test. Naravno, prilikom razgovora ispitivač ne zna s kim ima posla, jer se sva komunikacija obavlja putem lokalne mreže ili interneta.

Anyway, mnogi su u povijesti tvrdili kako je, eto, baš njihov stroj prošao Turingov test pa smo tako i jučer mogli pročitati o senzacionalnom uspjehu 'superračunala' iz Rusije koje je uspjelo zavarati čak 33 posto ispitivača. Sretnu je vijest objavio profesor Kevin Warvick sa Sveučilišta u Readingu. Jupi, imamo umjetnu inteligenciju!

Ustvari, nemamo. Ajmo po redu. Svako malo netko 'prođe' Turingov test, poput Cleverbota koji je uspio zavarati čak 59 posto ispitivača. Kao i kod ruskog 'računala', nije riječ o nikakvom revolucionarom hardveru, niti softveru već o sofisticiranom chatbotu. Ako ti je dosadno i nemaš s kim popričati, slobodni odaberi jednog od mnogih chatbotova na internetu i uvjeri se o kakvoj je inteligenciji zapravo riječ. Dakle, nije superračunalo već chat skripta kakvih na netu ima cijelo čudo.

Osim toga, profesor Warvick iz Readinga poznat je kao osoba sklona PR egzibicijama. Prije 14 godina, ugradio si je čip u ruku i proglasio se prvim kiborgom na svijetu. 2010. je suradniku ugradio čip na kojem je bio pohranjen računalni virus i objavio kako se čovjek može zaraziti računalnim virusom. U engleskim medijima nazivaju ga 'profesor Kiborg', a o njegovom avanturama možeš čitati ovdje.

Što još ne štima u priči o pametnom Eugenu? Ozbiljna testiranja ne vrše se samo jednom, s ispitivačima koje sam odabereš. Također, ispitivači su očekivali 13-godišnjeg dječaka iz Ukrajine. U takvim okolnostima, pravo je čudo što i više od 33 posto ispitivača nije pomislilo kako komuniciraju s ukrajinskim dječakom koji natuca engleski.

Ako ništa drugo, priča o 'povijesnom trenutku' bar nas je dobro zabavila i još jednom podsjetila da ne vjerujemo svemu što pročitamo.

Izvor

Posljednja izmjena: 10.06.2014.
Možda će te zanimati i: