bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Macklemore - društvenim mrežama do vrha
‹ Fun novosti

Macklemore - društvenim mrežama do vrha 25.01.

U poplavi pop i rock izvođača za jednokratnu upotrebu ponekad se pojavi neko ugodno iznenađenje poput Macklemorea & Ryana Lewisa. Dečki iz Seattlea do vrha muzičkih ljestvica došli su na 'old school' način - dobrim pjesmama i svirkama uživo, ali i sami priznaju da njihov uspon ne bi bio tako strelovit bez YouTubea, Fejsa i Twittera

Macklemore & Ryan Lewis, kako se duo službeno zove, debitantski su album 'The Heist' izdali u listopadu prošle godine, bez medijske pompe, reklame i promocije. Unatoč tome, album se počeo odlično prodavati, a do danas je prodano više od 250.000 primjeraka. Duo je cijelu zimu proveo na turneji, nastupajući uglavnom u manjim klubovima i dvoranama, a rasprodali su sve nastupe. Naravno, slijedeći korak bio je izdavanje hit-singla. Snimljen je spot za pjesmu 'Thrift Shop' koja je ovaj tjedan došla do prvog mjesta američke top liste, a svi dobro znamo što to znači - uskoro će Macklemoremanija zavladati u Europi, pa tako i kod nas.

'Thrift Shop' je do danas 'natukao' impresivnih 65 milijuna gledanja na YouTubeu. Pjesma polako, ali sigurno privlači sve veći broj fanova, a zaraznost i potencijal 'Thrift Shopa' zapazili su i menadžeri iz glazbene industrije. No, Macklemore & Lewis nisu željeli potpisati nikakav ugovor s njima, osim onaj o distribuciji s ADA-om, neovisnom distribucijskom tvrtkom u vlasništvu velikog Warnera. Dogovoreno je i da će ADA tri mjeseca voditi brigu oko 'plasmana' pjesme na radijsko tržište bez da se dvojac iz Seattlea odrekne autorskih prava. Uspjeh 'Thrift Shopa' i rasprodani koncert bili su dovoljni kako bi ADA tj. Warner potpisali sličan 'deal' za još neke pjesme Macklemorea & Ryana Lewisa.

Macklemore objašnjava kako im je uspjeh omogućio zauzimanje čvrstih stavova prilikom pregovora: 'Warner nikad prije nije potpisao sličan ugovor. Događa se vrlo zanimljiva stvar u muzičkoj industriji - veliki 'labeli' spremni su na eksperimentiranje, jer se stari model naočigled raspada'. Zack Quillen, menadžer benda, savjetuje sve glazbenike da ne potpisuju ugovore oko autorskih prava s izdavačima već da naprosto 'iznajme' usluge glazbene industrije: 'Sav naš materijal, naše pjesme i tekstovi, još uvijek su u našem vlasništvu. Možemo puno toga ponuditi izdavačkim kućama, bez da ostanemo bez naših pjesama, a da one pritom dobro zarade'.

Uspjeh 'Thrift Shopa' pokazao je kako ovakav oblik suradnje između izvođača i izdavača ima budućnost. Naravno, od uspjeha i vrhova top-lista ne bi bilo ništa da je u pitanju manje dobra pjesma od 'Thrift Shopa'. Veseli hip-hop hit o kupovini odjeće u 'second hand' trgovinama, u koji je eleganatno upakirano i izrugivanje hipsterima, šminkerima te mizantropima, publika naprosto obožava. Zachary Wellsandt, DJ s radio stanice KEZE Spokane, prvi je put pustio pjesmu u eteru 16. listopada, nakon što ju je 'iskopao' na YouTubeu, a slušatelji su ga odmah počeli nazivati i tražiti ‘bis’. U slijedeća dva mjeseca Zachary je 'Thrift Shop' pustio još 638 puta!? Ista stvar događa se i na drugim radio stanicama, bez obzira kakvu vrstu muzike inače puštaju. Alternativa, hip-hop, rock, mainstream... 'Thrift Shop' prolazi svugdje!

No, uspjehu na top listama prethodio je uspjeh na društvenim mrežama. Više od 580.000 Fejs lajkera, 350.000 Twitter followera i 260.000 YouTube pretplatnika dovoljno govore o popularnosti veselog dvojca iz Seattlea. Macklemore i Lewis planiraju iskoristiti dolazak na broj jedan za daljne turneje, uskoro će vjerojatno i spot za novi singl, a šuška se i o novom albumu. Uspjeh dečkima nije udario u glavu pa se Macklemore nada kako će njihova priča poslužiti kao lekcija ostalim izvođačima: 'Morate zadržati kreativnu kontrolu kako bi mogli pregovarati s izdavačkim kućama', upozorava raper i savjetuje, 'Morate ostati u doticaju sa svojim fanovima i uvijek brinuti o njima, bez obzira na popularnost i uspjeh.'

U svakom slučaju, poslušaj 'Thrift Shop', jer, da citiramo Mackelmorea & Ryana: '...this is fucking awesome'.

Izvor

Posljednja izmjena: 29.01.2013.
Pitanja i komentari
  • D_Jula 29.01.2013. 08:02
  • Thrift Shop*

    Pa dajte, ne možete napraviti članak maltene o jednoj pjesmi i onda tu pjesmu krivo potpisat? :o
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)