bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Megaturboultrapikselna kamera
‹ Fun novosti

Megaturboultrapikselna kamera 25.09.

Novi iPhone ima kameru od 8 megapiksela, Galaxy S3 također osam, Lumia 920 ima 8,7... Puno, zar ne? Sve je to mačji kašalj naspram Dark Energy kamere koja snima fotografije od 570 megapiksela

Suhi pustinjski zrak i visoke planine idealna su kombinacija za promatranje neba. Ovakvi uvjeti vladaju u središnjem Čileu, gdje pustinja Atacama dodiruje Ande. Savršeno za astronome koji već desetljećima grade opservatorije na Andama. Šest 'najviših' astronomskih postrojenja svijeta nalazi se u Južnoj Americi, a rekord drži opservatorij na visini od 5.640 metara.

Teleskop Victor M. Blanco nalazi se tri kilometra niže i ne bi bio po ničemu poseban da nije Dark Energy kamere. Riječ je o najvećoj digitalnoj kameri na svijetu, rezolucije 570 megapiksela. Zanimljivo je kako, prema nekim izračunima, i ljudsko oko 'snima' na sličnoj rezoluciji.

Sama kamera velika je poput telefonske govornice, ima 62 CCD senzora, a svjetlost dalekih zvijezda prikuplja ogledalo promjera 4 metra. Planiranje i izgradnja kamere trajalo je osam godina, a na projektu je radilo 120 znanstvenika iz 23 internacionalne organizacije.

Prošli su tjedan objavljene prve fotografije noćnog neba uslikanog Dark Energy kamerom. Fotografije su toliko velike i precizne da se na svakoj može vidjeti više od 100.000 galaksija od kojih su neke udaljene i po 8 milijardi svjetlosnih godina. Slijedećih pet godina astronomi planiraju fotografirati osminu neba nad Andama, a na 570-megapikselnim fotkama bit će ovjekovječeno 300 milijuna galaksija. Brojke od kojih ti se zavrti u glavi.

No, iako je Dark Energy vrhunsko postignuće neće se još dugo moći hvaliti titulom 'najveće digitalne kamere na svijetu'. Naime, američke vlasti dale su odobrenje za izgradnju LSST kamere koja će snimati fotke od, pazi sad, 3,2 gigapiksela!?

I onda kažu da nije u pikselima sve...

Posljednja izmjena: 25.09.2012.
Pitanja i komentari
  • Nino Majder 28.09.2012. 11:27
  • Jedna moja kolegica ne zna razliku između piksela i megapiksla, a sada kada vidi kameru s gigapikselima pasti će u nesvijest od zbunjenosti. Naslov članka vjerojatno ne može niti pročitati.
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)