bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
E.T. sa smetlišta
‹ Fun novosti

E.T. sa smetlišta 07.04.

Tri tvrtke, među njima i Microsoft, ovih se dana pripremaju za početak kopanja po starom odlagalištu smeća u pustinji Novog Meksika. Ne traže blago već milijune cartridgea za konzolu Atari 2600. Na svim tim cartridgeima nalazi se najgora igra u povijesti

Prve video igre u naše krajeve stigle su s prvim računalima. No, klinci na 'trulom' Zapadu igrali su se puno prije, zahvaljujući konzolama. Jedna od prvih konzola, koja se svojevremeno prodala u više od 30 milijuna primjeraka, bila je Atari 2600. Na tržištu se pojavila 1977. godine, a među brojnim igrama izdvajaju se Adventure, prva arkadna avantura u povijesti, te dobro poznati Breakout i Pitfall.

No, jedna je igra trajno obilježila ovu konzolu i na kraju umalo uzrokovala potpunu propast industrije video-igara koja je tada bila u povojima. 1982. je bila godina E.T.-ja. Simpatični vanzemaljac osvojio je dječja srca širom svijeta, potukao sve rekorde u kino dvoranama i svi su htjeli zaraditi na tom fenomenu.

Među 'lakomcima' je bio i Atari koji je krajem ljeta te godine dogovorio prava za izradu E.T. video-igre. Projekt je uvaljen dizajneru Howardu Scottu Warshawu koji je dobio samo pet i pol tjedana da osmisli i napravi arkadnu igru baziranu na filmu. Warshaw je programirao igru u kojoj E.T. skuplja dijelove telefona za poziv kući po raznim rupama i sličnim 'pikselastim' nivoima.

Zbog kratkoće rokova, igra nije prošla niti jedno testiranje, a Atari je naručio izradu više od 5 milijuna cartridega s igrom, vjerujući kako će sve planuti za božićne praznike. Igra se pojavia u trgovinama pred Božić, u par dana prodano je 1,5 milijuna cartridega, a onda su se pojavili problemi. Kupci su počeli vraćati igru, prodaja je počela padati i Atari je ubrzo imao prepuna skladišta neprodanih cartridega.

Igre su se gomilale u skladištu nekoliko mjeseci, da bi u rujnu slijedeće godine Atari sve neprodane cartridge, njih nekoliko milijuna, te mnoštvo Atari 2600 konzola zakopao na smetlištu pokraj Almogorda u Novom Meksiku. Cijela je operacija provedena u tajnosti, po noći, a igre i konzole su prije ukopa uništene. Nakon E.T. fijaska, trebalo je proći nekoliko godina kako bi video-igre ponovno postale popularne, a do tada su američke tvrtke pale u drugi plan iza japanske invazije predvođene Nintendom i Segom.

S vremenom je ova priča postala poznata svima u gaming zajednici, a ovih su dana tri tvrtke (Xbox Entertainment Studios, Fuel Entertainment, i LightBox Entertainment) dobile dozvolu od gradskih vlasti Alamogorda za otkopavanje zatrpanih 'E.T.-ja'. Cijeli će proces snimati televizijske kamere te tako zaokružiti snimanje dokumentarca o igri koja je skoro upropastila industriju video-igara.

Izvor

Posljednja izmjena: 07.04.2014.