bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Minecraft: Education Edition za osnovnoškolce
‹ Fun novosti

Minecraft: Education Edition za osnovnoškolce 20.01.

Sveprisutni Minecraft uskoro bi mogao postati obrazovnim alatom u osnovnim školama. Naime, Microsoft je predstavio Minecraft:Education Edition, verziju popularne igre namijenjenu prvenstveno edukaciji kroz zabavu. Čita li ovo netko iz našeg Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa?

Djeca najbolje uče kroz igru, znamo to jako dobro iz iskustva. Nažalost, većina današnjih osnovnoškolskih programa svode se na bezumno štrebanje, umjesto na pravu edukaciju.

Manje štrebanja, a više igre – ideja je kojom se vodio i Microsoft prilikom razvoja  posebno dizajnirane inačice Minecrafta za škole, nazvane Education Edition (EE). Razlika između običnog i EE Minecrafta zasad nisu velike. Riječ je o istoj igri s nekoliko bitnih poboljšanja namijenjenih prvenstveno učenicima i učiteljima.

Recimo, poboljšanja je karta za lakšu navigaciju, nastavnici mogu odabirati resurse koji su učenicima na raspolaganju za izgradnju virtualnih svjetova, a tu je i kamera kojom se može snimati unutar igre te katalog screenshota.

U Microsoftu naglašavaju kako su promjene minimalne, jer ne žele da se Minecraft pretvori u još jedan edukacijski proizvod. već da u osnovi ostane igrom koja ga je učinila globalnim fenomenom.

Pokrenuta je i posebna web stranica za razmjenu EE projekata i lekcija. Učitelji ovdje već mogu pronaći Minecraft piramide u Gizi, učiti osnove programiranja i elektronike na karti Redstone Lodge ili saznati kako se grade razne vrste atomskih i inih skloništa te ih ujedno testirati. Niti u jednoj Minecraft lekciji nema ispita, niti štrebanja. U pitanju je svojevrsni poligon za istraživanje povijesnih i znanstvenih tema kroz igru kako bi klinci bolje shvatili gradivo koje uče na nastavi.

Uspjeh Minecrafta EE ovisi prvenstveno o zajednici, pošto Microsoft ne namjerava graditi nove svjetove. Sav posao je prepušten učenicima, nastavnicima i roditeljima koji svoje Minecraft projekte mogu razmjenjivati putem navedene web stranice.

Prva Minecraft EE verzija bit će dostupan za preuzimanje ovog ljeta, a u međuvremenu svi zainteresirani mogu preuzeti gotove projekte s web stranice, raspravljati na službenim forumima, vidjeti što s Minecraftom rade učitelji širom svijeta i trenirati na komercijalnoj verziji do početka sljedeće školske godine.

Minecraft i u našim osnovnim školama? Ljudski je nadati se.

Izvor

Posljednja izmjena: 20.01.2016.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • patrik vida 22.02.2016. 22:14
  • DAAAAAAAAAAA
    BILO BI ZABAVNO
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)