bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Mjesto na kojem se proizvodi Božić
‹ Fun novosti

Mjesto na kojem se proizvodi Božić 19.12.

Svaki naš grad ovih dana ima svoje 'Božićno selo' u kojem sve blješti od ukrasa i miriši po kobasama. No, pravo Božićno selo nalazi se u Kini. Zove se Yiwu i tamo vrijedne ruke cijele godine proizvode božićne ukrase, poklone i igračke

Jesi se ikad zapitao otkud dolazi sva ta božićna skalamerija? Sve te lampice i prskalice, sve te kape i čizme za poklone, svi ti adventski vijenci i ukrasi za bor?

Odgovor nekog romantika glasio bi 'iz Laponije, zemlje Djeda Božićnjaka', ali pravi odgovor glasi – iz Kine. Made in China oznaka je na skoro svim božićnim proizvodima, a 60 posto takve proizvodnje smješteno je u gradići Yiwuu, 300-ak kilometara južno od Šangaja.

Tu se nalazi nekih 750 tvrtki koje proizvode isključivo božićne ukrase i slične blagdanske proizvode. Svi oni imaju nekoliko 'štandova' u lokalnom trgovačkom centru koji se prostire na nekoliko kvadratnih kilometara i sastoji se od 62.000 identičnih lokala u kojima mušterije iz cijelog svijeta naručuju robu za sve naše blagdane.

Radnici u 'božićnim tvornicama' rade šest dana u tjednu po 12 sati na dan i za to dobiju plaću od 1.300 do 2.000 kuna.

Zanimljivo je da je Yiwu u božićnom elementu tijekom ljeta, a dolaskom rujna sve tvornice, umjesto božićnih, počnu proizvoditi uskršnju galanteriju i poklone za Valentinovo.

Nakon toga polako kreće proizvodnja rekvizita za Noć vještica, a dolazak proljeća u Yiwuu je znak za povratak proizvodnji ukrasa, lampica, lutkica i sveg ostalog što nam u zadnje vrijeme prodaju kao Božić.

Izvor

Posljednja izmjena: 20.12.2014.
Možda će te zanimati i: