bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Mljac, ukusan mobitel!
‹ Fun novosti

Mljac, ukusan mobitel! 12.06.

Zamisli da se ujutro probudiš, pogledaš na mobitel koliko je sati, a kad ono - mobač ne radi. Pokušavaš ga upaliti, ali uzalud. Počinje te hvatati panika, mahnito treseš mob i odjednom, iz mobitela počnu ispadati mrtvi mravi!? Ne vjeruješ? :)

Jug SAD-a svakih par desetljeća proživljava novu invaziju. Amere ne napadaju mali zeleni, niti neki drugi dežurni neprijatelj, već obični mravi. Argentinski mrav, crni vatreni mrav, crveni vatreni mrav… dug je popis južnoameričkih mrava koji su u zadnjih stotinjak godina putem mora ili zraka došli na južne obale Sjedinjenih Država, došli i ostali.

Zadnji na tom popisu, pridošlica koji je u Teksas stigao nedavno, maleni je, ali vrlo neugodni Nylanderia fulva ili ludi mrkožuti mrav. Mali luđak velik je samo 3 milimetra, ali taj nedostatak ispravlja brojnošću. Kolonije ovih mrava imaju 100 puta više jedinki nego kolonije ostalih vrsta mrava, a kad ludi mrav uđe u kuću vlasnike čeka prava bitka za spas električnih i elektroničkih uređaja.

Naime, ludi mravi naprosto obožavaju žice i komponente kroz koje protječe električna energija. Struja ih neobjašnjivo privlači, a čim jedan umre nakon dodira sa žicom pod naponom, ispušta feromone koji 'zovu' sve obližnje mrave. Sve ih više dolazi, masovno umiru i cijelo vrijeme ispuštaju feromonski zov. Ubrzo se stvori kritična masa koja dovodi do kratkog spoja i strujnog udara.

Procjenjuje se da su ludi mravi prošle godine uništili elektronike u vrijednosti od 146,5 milijuna dolara, i to samo u Teksasu. Televizori, računala, tableti, mobiteli… ludi mravi ne biraju.

Srećom, ovi mravi su vrlo spori pa godišnje 'napreduju' samo 200 metara. No, zato se cijela kolonija zna zavući u laptop ili torbu te tako proputovati velike udaljenosti. Pretpostavlja se da su tako i stigli u SAD.

Nanese li te put u Teksas, Floridu ili Južnu Ameriku, dobro provjeri prtljagu prije povratka. Ukoliko pronađeš lude mrave, lijepo ih zamoli da ne dolaze u Hrvatsku. Dovoljno smo ludi i bez mrava. :)

Izvor

Posljednja izmjena: 12.06.2013.
Možda će te zanimati i: