bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Mobitel liječi 'jet lag'
‹ Fun novosti

Mobitel liječi 'jet lag' 12.04.

Matematičari sa Sveučilišta Michigan tvrde da su 'izračunali' kako se riješiti 'jet laga' nakon dalekih putovanja. Štoviše, dobri matematičari svoja su saznanja spakirali u besplatnu iOS aplikaciju

Svi koji su putovali u Ameriku, Australiju, na Daleki Istok ili neku sličnu udaljenu destinaciju, znaju koliko 'jet lag' zna biti naporan. Spava ti se u podne, budan si k'o puška u gluho doba noći i treba ti par dana da se privikneš na novu vremensku zonu. Taman kad se navikneš na novi životni ritam, treba se vratiti doma i onda ponovno proći kroz pakao ponovne sinkronizacije organizma.

Farmaceutska industrija nudi cijeli niz lijekova za liječenje ovog poremećaja spavanja, ali matematičari sa Sveučilišta Michigan tvrde kako postoji bolji način za adaptaciju na novu vremensku zonu. Njihova besplatna OS aplikacija Entrain trebala bi pomoći 'sinkroniziranju cirkadijalnog ritma s dobom dana'. Sgugali smo riječ 'cirkadijalni' i saznali da je to samo stručni izraz za stari, dobri biološki sat. Dakle, Entrain bi trebao 'naštimati' naš biološki sat, bez ikakve kemije ili skupih tretmana.

Sve što trebaš je samo malo samodiscipline. Naime, u app je potrebno unijeti broj dnevnih i noćnih sati u tvojoj vremenskoj zoni, potom odabrati u koju vremensku zonu putuješ, te na kraju označiti u kakvim uvjetima ćeš provesti veći dio vremena na putu (dan, noć, zatvoreni prostori).

Aplikacija će potom izračunati tvoj novi ritam biološkog sata i prezentirati ga pomoću sinusoidne krivulje. Slična krivulja pojavit će se za tvoj postojeći cirkadijalni ritam. U slijedećih par dana trebaš 'spojiti' te dvije krivulje, tako što ćeš, na preporuku Entraina, određene sate provesti na svijetlu ili u zamračenoj prostoriji.

Naravno, app ti neće previše pomoći ako cijeli dan provodiš na otvorenom. No, većinom se svi mi zavlačimo u stanove, urede i kafiće, a tamo uvijek možeš odabrati količinu osvjetljenja. Pomalo je naporno, ali bolje je nego zijevanje za vrijeme ručka ili gledanje stranog TV programa u dva ujutro u hotelskoj sobi. Aplikaciju možeš besplatno preuzeti na App Storeu, a uskoro bi se trebala pojaviti i verzija za Android uređaje.

Isprobaj, pa javi je li pomoglo. Nažalost, mi ove godine ne putujemo nikud dalje od Splita.

Izvor

Posljednja izmjena: 12.04.2014.
Možda će te zanimati i: