bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Muzej ugroženih zvukova
‹ Fun novosti

Muzej ugroženih zvukova 31.07.

Nezaustavljivi napredak tehnologije uskraćuje nas za mnoge gadgete s kojima smo odrasli. Zajedno s gadgetima, nestaju i specifični zvukovi, tako prepoznatljivi sad već odraslim klincima. Sjećaš se zvonjave stare Nokije ili zvuka ZX Spectrum kazete?

Znamo za ugrožene životinje, jezike i običaje, ali znaš li da postoje i ugroženi zvukovi? Dovoljno se prisjetiti nekog zvuka iz djetinjstva, poput zvonjave 'old school telefona', zvuka kojeg nisi čuo već godinama.

Takvih je zvukova mnoštvo, a nestaju iz jednostavnog razloga – više nema uređaja koji su ih proizvodili. Nema više video kazeta i gramofonskih ploča, nema mehaničkih blagajni u trgovinama, niti Space Invaders konzola u zadimljenim kafićima.

Nestali su, ali svi oni koji su odrasli uz te zvukove, još uvijek ih se sjećaju. Sjeća ih se i američki student Brendan Chillcut koji je prije dvije godine napravio web stranicu posvećenu upravo ugroženim zvukovima. Na taj način želi sačuvati zvukove zastarjelih tehnologija i gadgeta. Priznaje kako mu nedostaje zvuk kojeg proizvodi video kazeta prilikom gužvanja u playeru ili zvuk preskakanja CD diska.

'Zamisli svijet u kojem više nikad nećemo čuti simfonijske note prilikom pokretanja Windowsa 95', napisao je Brendan. 'Zamisli generacije klinaca koji nikad nisu čuli zvuk kojeg proizvode anđeli u katodnoj tv cijevi. Kad svi pređemo na moderne, bešumne tipkovnice, gdje ćemo uključiti zvuk koji nastaje prilikom tipkanja na mehaničkoj QWERTY tipkovnici? Odgovorite mi. I recite mi još jedno – tko će igrati moj GameBoy kad me više ne bude?'

Pjesnički raspoloženi Brendan odgovor na ova pitanja pronašao je u stvaranju Muzeja ugroženih zvukova (The Museum Of Endangered Sounds).

Posjeti ovaj, jedinstven online muzej i prisjeti se kako je to bilo nekad. Sve ako i nisi odrastao uz ove zvukove, sigurno ćeš prepoznati bar neke od njih i sa smiješkom shvatiti da ti mnoge od tih stvari nedostaju.

Posljednja izmjena: 31.07.2014.
Možda će te zanimati i: