bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Nakon šaha, računala rasturila i Go
‹ Fun novosti

Nakon šaha, računala rasturila i Go 27.01.

Računalo je prvi put pobijedilo profesionalnog igrača drevne igre Go. Riječ je o koraku koji bi mogao označiti prekretnicu na polju razvoja umjetne inteligencije. Ne kužiš u čemu je fora? Onda sigurno nikad nisi zaigrao Go :)

Šah, dame, backgammon i slične igre na ploči već su godinama u vlasti računala. Zadnja takva igra na ploči u kojoj su ljudi imali prednost bila je Go.

Stvar je u tome što Go zahtjeva puno strategije i planiranja unaprijed, daleko više nego u šahu. Napisati program koji će pobijediti najbolje Go majstore bilo je praktički nemoguće, jer previše je tu varijabli i mogućih poteza u samoj igri.

Recimo, više je mogućih kombinacija crnih i bijelih kamenčića na ploči za Go nego što je atoma u poznatom svemiru. Riječ je o brojci koja se piše ovako nekako: 2.08168199382... ×10170.

IBM-ov Deep Blue, računalo koje je 1997. pobijedilo Garija Kasparova u šahu, bilo je programirano samo za igranje šaha, igre koja ima puuuno manje kombinatorike od Goa.

Računalni stručnjaci znaju da se u Gou s najboljim ljudskim igračima može nositi jedino računalo koje će učiti kroz iskustvo, a ne bezumni stroj poput Deep Bluea. Upravo takav program napisali su Googleovi genijalci i nazvali ga AlphaGo.

Pokrenuli su program, naučili ga igrati Go i mjesecima ga puštali da igra s računalnim i ljudskim protivnicima, da uči i pritom su ga konstantno usavršavali. Nakon što je AlphaGo izgubio samo jednu od 500 partija protiv ostalih najboljih Go računalnih programa na svijetu, došlo je vrijeme da se stroj suprotstavi pravom Go majstoru.

Pozivan je trostruku europski Go prvak, Fan Hui, koji je u listopadu prošle godine odigrao pet partija protiv Alphe. Rezultat? 5-0 za računalo.

Sljedeći korak je meč protiv najboljeg Go majstora na svijetu – Lee Sedola iz Južne Koreje. Veliki dvoboj odigrat će se u ožujku, u Seulu, a Sedol s nestrpljenjem čeka priliku da pokaže kako je bolji od računala: 'Čast mi je što ću igrati i uvjeren sam da mogu pobijediti'.

Sretno, Lee, navijat ćemo za tebe.

Izvor

Posljednja izmjena: 28.01.2016.
Možda će te zanimati i: