bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Naptha je zakon
‹ Fun novosti

Naptha je zakon 24.04.

Znaš onaj osjećaj kad otkriješ nešto što nisi ni znao da ti nedostaje? Upravo to nam se dogodilo s Project Napthom – dodatkom za Chrome koji omogućava manipuliranje tekstom na slikama. Zaboravi skupe OCR programe, sve to Naptha radi džabalesku

Riječi i rečenice na webu postoje u dvije forme – kao običan tekst i kao slike i fotke. Dok običan tekst možeš kopirati i raditi s njim što ti je volja, onaj na slikama možeš objesiti mačku o rep.  

Ok, možeš nabaviti neki od OCR programa koji koštaju ili su besplatni i prilično neupotrebljivi. Osim toga, nisu jednostavni za korištenje, a baš i nemamo vremena za učenje još jednog programa koji će nam zatrebati tu i tamo. Ima i treće rješenje – mukotrpno prepisivanje teksta sa slike. Ne, hvala.

Baš bi bilo fora kad bi tekst na online slikama mogao selektirati i jednostavno kopirati u Word ili negdje drugdje, zar ne? E pa, zahvaljujući besplatnom dodatku za Chrome, Project Naptha developera Kevina Kwoka, sad možeš sve to.

Instalacija je brza i jednostavna, kao i kod većine Chrome proširenja, a nakon instalacije dovoljno je kursorom odabrati bilo koji tekst, na bilo kojoj slici unutar preglednika. Selektirani tekst potom možeš kopirati, recimo u mail, prevesti ga pa čak i promijeniti ili obrisati.

Naravno, Naptha nije savršena i zna 'zapeti' na mutnijim slikama, ali Kevin kaže kako naporno radi na usavršavanju proširenja te da uskoro možemo očekivati Napthu i za ostale preglednike. Također, najavljuje i prepoznavanje vertikalnog teksta, te još puno noviteta u proširenju kojeg bi ama baš svatko trebao instalirati.

Posljednja izmjena: 24.04.2014.