bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Ne dirajte mi piramide
‹ Fun novosti

Ne dirajte mi piramide 16.07.

Prošli tjedan brojni svjetski mediji prenijeli su vijest o rušenju piramida u Egiptu. Navodno su tamošnji islamisti od predsjednika Mohameda Mursija zatražili da uništi taj 'simbol poganstva'. Ispostavilo da je u pitanju najobičniji internetski 'hoax'

Vjeruješ li svemu što pročitaš? Da mediji sve češće nasjedaju na 'hoaxove' ili prijevare ponovno smo se uvjerili prošlog tjedna kada su se brojni portali raspisali o rušenju egipatskih piramida. Naime, radikalni islamisti zatražili su od novog predsjednika Egipta Mohameda Mursija da sruši slavne piramide u Gizi. Islamisti, navodno, smatraju da piramide predstavljaju 'simbol poganstva' i vjeruju da predsjednik mora podržati njihov zahtjev.

Ovako važna vijest, koja je šokirala mnoge, nije došla iz usta nekog fundamentalista niti je objavljena na press konferenciji. Novinari su poziv na rušenje piramida pronašli na Twitteru, točnije na korisničkom računu šeika Abd Al-Latif Al-Mahmouda. Ispostavilo se da je Twitter 'account' lažan i da čovjek takvo što nikad nije izjavio niti se zna služiti računalom, a kamoli Twitterom.

Ovo nije prvi put da se putem ovakvih manipulacija nastoji diskreditirati Egipat, koji se tek oporavlja od lanjske revolucije. Možda se sjećaš nedavnih natpisa u medijima kako je u egipatskom parlamentu predložen zakon prema kojem bi muškarci mogli obaviti 'bračne dužnosti' sa suprugom šest sati nakon njene smrti? Naravno da je i to bila prava budalaština ponikla na internetu, ali to nije spriječilo mnoge medije da bez imalo razmišljanja i provjeravanja plasiraju takvu glupost. Čim je tu vijest objavio engleski Daily Mail odmah su i vrijedni prepisivači s naših portala učinili isto.

Nažalost, danas rijetko tko provjerava činjenice. Djelomično smo i sami krivi za to, jer gutamo sve što nam se servira i ne zanima nas koliko je vijest istinita, već samo koliko je skandalozna, šokantna i ekskluzivna. Slijedeći put kad pročitaš da netko ruši piramide, nasmij se, odmahni rukom i kreni dalje.

Posljednja izmjena: 16.07.2012.