bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Netko to od gore vidi sve
‹ Fun novosti

Netko to od gore vidi sve 20.06.

Producenti TV kuće PBS shvatili su kako svi mi u džepu nosimo GPS uređaj skriven u mobitelu i snimili seriju 'America Revealed' koja Ameriku i američki način života prikazuje iz sasvim druge perspektive - one visoko iznad nas

GPS je sjajna tehnologija. Imaš li GPS uređaj u svakom trenutku možeš saznati gdje se nalaziš. GPS tj. Global Positioning System funkcionira na vrlo jednostavnom principu. U Zemljinoj orbiti trenutno se nalazi 31 GPS satelit, a oni non-stop odašilju jednu te istu poruku s dva podatka: točno vrijeme i pozicija satelita. GPS uređaj hvata ove signale i zatim na osnovu vremena proteklog od slanja do primitka signala izračunava trenutnu poziciju. Da bi ovo funkcioniralo savršeno točno u svakom trenutku potrebna su četiri ovakva signala s četiri različita satelita. Ne brini, trenutna pokrivenost je takva da na nebu nikad nema manje od šest GPS satelita, a nekad ih ima i više što ovisi o rotaciji Zemlje i putanji samih satelita.

Upotreba GPS-a je besplatna, a satelite lansira i održava Vlada Sjedinjenih Američkih Država. Nećemo ulaziti u to imaju li Ameri pristup svim GPS podacima, a bilo bi iluzorno očekivati da nemaju, i što rade s njima. Nas zanima ono što su s njima napravili producenti američke TV kuće PBS.

PBS je javni televizijski servis, ali za razliku od HRT-a oni se ne financiraju pretplatom već prodajom TV programa, uglavnom edukativnog i sadržaja namijenjenog djeci. Serija 'America Revealed', snimljena prošle godine, jedinstven je pogled na najmoćniju državu svijeta iz 'božje' perspektive. Kako funkcionira dostava hrane, kolika je gustoća stanovništva, pokrivenost bežičnim internetom, kud sve voze dostavljači pizze na njujorškom Manhattanu... sve ovo postalo je moguće vidjeti zahvaljujući satelitima, računalima i mobitelima.

I ono najbolje, ovu seriju možeš pogledati potpuno besplatno na PBS web stranici:

http://video.pbs.org/program/america-revealed/

Posljednja izmjena: 02.07.2012.
Pitanja i komentari
  • flyer26 22.06.2012. 10:27
  • presuper su dokumentarci ove produkcijske kuće..
    preporučam pogledati!
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)