bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Neuništivi Commodore 64
‹ Fun novosti

Neuništivi Commodore 64 29.09.

Ono što su danas ratovi konzola to su prije 30 i više godina bili ratovi osobnih računala, Ne govorimo o PC računalima, već o Spectrumu, Commodoreu, Amstradu i sličnim kućnim ‘kompjutorima’ s kojima su odrasli mnogi. Iako se ta računala ne proizvode desetljećima, neka još uvijek svakodnevno rade

Od malih nas nogu uče da je novo bolje, brže i da moramo imati upravo takve proizvode. No, često je u pitanju običan konzumerizam, a stariji uređaji, bilo da je riječ o elektronici, kućanskim aparatima ili alatima, mogu jednako dobro obavljati posao kao novije i uglavnom skuplje zamjene.

Recimo, automehaničarske radionice krcate su skupom opremom. Računala su postala glavni alat mehaničara, a takva računala koštaju. I dok neki kupuju zadnji krik tehnike kad je u pitanju hardver za šarafanje pod haubom, ima i onih koji se služe hardverom iz prošlog stoljeća.

Facebook stranica Commodore USA objavila je fotografiju Commodorea 64 pronađenog u jednoj automehaničarskoj radionici u Poljskoj. Računalo koje se prestalo proizvoditi 1994. godine u toj radionici služi za balansiranje osovina i radi bez prestanka punih 25 godina, tvrde vlasnici.

Inače, riječ je o računalu koje ima procesor brzine 1 MHz te samo 64 kilobajta memorije.

Sasvim dovoljno za relativno jednostavan softver koji posao obavlja jednako dobro kao novi uređaj za balansiranje vrijedan nekoliko tisuća eura, ako ne i više.

Izvor

Posljednja izmjena: 30.09.2016.
Možda će te zanimati i: