bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Novi svjetski rekord u brzini downloada
‹ Fun novosti

Novi svjetski rekord u brzini downloada 03.08.

Znanstvenici s Danskog tehničkog sveučilišta (DTU) postigli su brzinu preuzimanja od 43 terabita ili 5,4 terabajta u sekundi. Jednog dana, kad dobiješ takvu vezu, trebat će ti samo 0.2 milisekunde da skineš 1 GB

Svjetski rekord u brzini downloada (preuzimanja) je ozbiljna stvar. Godinama ga je držao Institut tehnologije iz njemačkog Karslruhea, s brzinom od 26 terabita u sekundi. Kao i svaki, drugi rekord, i ovaj je napokon srušen. Uspjelo je to Dancima, istoj ekipi koja je 2009. prva probila granicu od 1 terabita.

Ovaj su put nadmašili sami sebe i postigli vrtoglavih 43 terabita ili 5,4 terabajta u sekundi. Rekordni rezultat je ostvaren na novoj vrsti optičkog kabla kojeg će japanski telekom div NTT uskoro pustiti u prodaju. Trik je u tome što novi kabl ima sedam 'jezgri' na jednom staklenom vlaknu, od kojih je svaka sposobna prenositi zasebni, optički signal.

Iako su neki laboratoriji dosegli višestruko veće brzine od Danaca, ti se rezultati ne računaju, jer su postignuti na opremi koja nikad neće zaživjeti u praksi. Za razliku od njih, rezultat DTU-a bazira se na tehnologiji koja već postoji ili koja bi uskoro mogla zamijeniti postojeću optiku.

No, ipak ćemo morati pričekati dolazak takvih linija i u naše kuće, stanove i urede. Naime, trenutno najbrže komercijalne optičke linije postižu brzine od 100Gbps, a IEEE tek radi na standardizaciji Ethernet mreže brzine 400Gbps do 1Tbps. Takve mreže možemo očekivati najranije 2017. godine.

Izvor

Posljednja izmjena: 04.08.2014.
Možda će te zanimati i: