bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Obriši si kuću na Google Maps
‹ Fun novosti

Obriši si kuću na Google Maps 27.06.

Brine te mogućnost da netko iskoristi fotke tvoje kuće na Street Viewu kako bi u nju provalio? Google nudi jednostavan način zamućivanja objekata, baš kao što su zamagljene face prolaznika. Evo kako…

Otkad je Street View postao dostupan svima, jedna od omiljenih nam razonoda je lutanje ulicama gradova koje vjerojatno nikad nećemo posjetiti. Znaš kako to funkcionira. Slučajno odabereš neko mjesto na karti svijeta, povučeš plavog čovječuljka na kartu i onda kreneš razgledavati što ima u susjedstvu neke uličice u Kolkati ili tko ima najljepšu kuću na obali Ženevskog jezera.

No, što ako ne želiš da se tvoj dom vidi na Street Viewu? Google zamagljuje lica prolaznika i registracije na vozilima, ali kuće i zgrade, sa svim prednostima i manama, vidljive su svima. Neki stručnjaci za sigurnost tvrde kako ove fotografije mogu poslužiti provalnicima da pronađu potencijalni plijen, osmisle način provale, da provjere kakva je zaštita…

Nama to sve zvuči pomalo paranoično, ali ako želiš da se i tvoj dom više ne vidi na Street Viewu, vrlo jednostavno možeš zamoliti Google da ga 'sakrije'. Odeš na Google Maps, ukucaš svoju adresu, odeš na Street View, nađeš objekt kojeg želiš sakriti, klikneš na 'Prijava problema' u donjem, desnom kutu i ispuniš Zahtjev za zamućivanjem.

Za koji dan tvoja kuća trebala bi biti zamagljena, baš poput faca i registracijskih pločica na Street Viewu. Eto, više nema razloga za strah od virtualnih šetača koji gledaju kroz tvoj virtualni prozor dok polugol hodaš po kući. :)

Posljednja izmjena: 27.06.2014.
Možda će te zanimati i: