bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Od PlayStationa do GP3 bolida
‹ Fun novosti

Od PlayStationa do GP3 bolida 19.02.

Snovi se mogu pretvoriti u stvarnost, potrebno je samo vjerovati i biti uporan. Ne vjeruješ? Pitaj Janna Mardenborougha koji je u tri godine prevalio put od dječaka zaluđenog Gran Turismo igrama do vozača u GP3 utrkama

Upasti kao vozač u svijet Formule 1 može se na dva načina. Prvi je kupiti mjesto u nekoj slabijoj momčadi i onda se blamirati na utrkama. Drugi, onaj pravi, počinje u ranom djetinjstvu, na karting stazi. Nakon godina kartinga, najbolji će napredovati do pravog bolida, ali to je tek drugi korak na stazi koja vodi do samog vrha – Formule 1.

Sličnim putem krenuo je i Jann Mardenborough iz Cardiffa. Počeo je voziti karting kao osmogodišnji dječak, ali obližnja karting staza se zatvorila kad je Jann napunio 11 godina, a njegovi roditelji nisu imali love za nastavak Jannnove karijere. Dječak se preorijentirao na nogomet, igrao u juniorskoj momčadi Wolverhamptona, ali je i dalje uživao u prvoj ljubavi, vozeći Gran Turismo (GT) na svom PlayStationu.

2011. se prijavio na GT Academy Competition, turnir kojeg su organizirali Sony i Nissan. Prijavilo se više od 90.000 GT igrača, a oni najbrži pozvani su kako bi odmjerili snage na pravoj stazi, u pravim Nissan 370z jurilicima. Jann je pobijedio i dobio mjesto u momčadi koja vozi britansko GT prvenstvo.

Godinu je okončao šestim mjestom u ukupnom poretku, okušao se u brojnim drugim trkama, a nedavno je dobio mjesto u Ardenu, GP3 momčadi Chrstiana Hornera, direktora F1 Red Bull tima. Za neupućene, GP3 je svojevrsni poligon za mlade vozače koji konkuriraju za Formulu 1. GP3 utrke se voze u istom vikendu i na istim stazama na kojima se vozi 'velika' Formula. Skauti svih F1 momčadi pozorno prate ovo natjecanje, a najbolji vozači, prije ili kasnije, dobiju pozivnicu da se priključe 'najvećem cirkusu na kotačima'.

Jann je također dobio priliku da se ove sezone iskaže i da zasluži mjesto u kokpitu Formule 1, čast koju godišnje zasluži tek 30-ak vozača. Nije loše za klinca koji je prije tri godine vozio virtualni bolid na svom PlayStationu. 

Izvor

Posljednja izmjena: 19.02.2014.
Možda će te zanimati i: