bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Online tečaj za preživljavanje zombi apokalipse
‹ Fun novosti

Online tečaj za preživljavanje zombi apokalipse 05.09.

Što napraviti ako se svi oko tebe pretvore u zombije? Nema šanse, ali nije naodmet biti pripravan na sve. Lijepo se prijaviš na online tečaj preživljavanje zombi apokalipse kojeg organizira jedno američko sveučilište i uskoro ćeš postati pravi stručnjak

Zombiji su već desetljećima sastavni dio zapadnjačke pop kulture, ali zadnjih godina opsesija ovim neugodnim stvorenjima poprimala je razmjere prave histerije. Igre (Day Z, Left 4 Dead, Dead Rising…), filmovi (World War Z, Zombieland…), knjige, tv, glazba… ukratko, zombiji su svud oko nas. No, najveće zasluge za svojevrsnu 'zombimaniju' nemaju niti filmovi, niti igre već jedan strip.

The Walking Dead se prvi put na američkim kioscima pojavio 2003. godine. Strip scenarista Roberta Kirkmana isprva nije privlačio veliku pažnju, ali sa svakim novim stripom, broj čitatelja se povećavao da bi uskoro stekao kultni status. Kao i svaka, druga uspješnica, bez obzira na medij, i The Walking Dead su uspjeli ponajviše zahvaljujući odličnoj priči. Kirkman uvjerljivo opisuje svijet u kojem preživljavaju samo najspretniji i oni najokrutniji, bez uljepšavanja i bez romansiranja glavnih junaka.

Uspjeh stripa ponukao je televizijski kanal AMC da snimi istoimenu seriju. Produciranja se uhvatio Frank Darabnot, redatelj kultnog Iskupljenja u Shawshanku, i serija je ubrzo postala globalnim fenomenom. Ukoliko još nisi gladala/gledao 'The Walking Dead', zavidimo ti. Obavezno nabavi seriju i pripremi se za smijeh i suze, veselje i tugu, nadu i očaj – sve ono što čini savršenu tv zabavu.

Nakon serije, koja uskoro kreće s četvrtom sezonom, pojavila se i jednako uspješna igra, Walking Dead: The Game. Hodajući mrtvaci su posvuda, pa ne čudi da uspjeh ove zombi franšize mnogi pokušavaju iskoristiti kako bi zaradili ili, u slučaju University of California, privukli nove studjente i osobe željne znanja.

Naime, University of California pokreće besplatni online tečaj, nazvan 'Društvo, znanost, preživljavanje: The Walking Dead lekcije'. Upisi su otvoreni, a tečaj će započeti 14. listopada, dan nakon emitiranja prve epizode četvrte sezone serije. Tečaj traje osam tjedana, a na njemu će brojni predavači online studente učiti: borbi protiv stresa u opasnim situacijama, socijalnom identitetu i stereotipima, Maslovljevu teoriju hijerarhija potreba te mnoge druge teme vezane uz preživljavanje u imaginarnom postapokaliptičnom svijetu, nastanjenom zombijima.

Sveučilište na ovaj način nastoji što više ljudi zainteresirati za znanost i privući nove, potencijalne studente – ljude koji do sada nisu bili u kontaktu sa znanstvenom zajednicom. 'Predavanje je stvar uspostavljanja veze sa studentima i s onim što predstavljaju,' kaže Michael Dennin, profesor fizike i astronomije koji će također predavati, te dodaje, 'Cijeli život se referiram na knjige, filmove, bilo što, dok predajem. Pokušavam se povezati sa studentima i stvarima koje ih zanimaju. Jedna od stvari koje radimo na sveučilištu je istraživanje. Ovaj projekt možemo promatrati kao istraživanje obrazovanja.'

Da ne duljimo, želiš li naučiti zanimljive stvari i pritom saznati kako preživjeti u svijetu zombija, prijavi se na ovaj, besplatni tečaj. Kad završiš, moći ćeš se hvaliti okolo kako si certificirani stručnjak za zombi apokalipsu, a znaš i sam da kod nas svi pate na titule. Onda se lijepo potpišeš s: dr.zmb.aps. Pero Perić pa pričekaš da ti netko ponudi dobro plaćen posao u, recimo, gradskom Uredu za upravljanje u hitnim situacijama. Zaštita od elementarnih nepogoda i zaštita od zombija – nama to zvuči jako slično. :)

Izvor 

Posljednja izmjena: 05.09.2013.