bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
'Open source' kuća iz snova
‹ Fun novosti

'Open source' kuća iz snova 07.12.

Svi mi ponekad sanjarimo o izgradnji kuće iz snova, ali obično zastanemo već na prvom koraku – pronalaženju dobrog, a jeftinog arhitekta. Našli smo ga! Web stranica Paperhouses.co nudi nacrte svjetski poznatih arhitekta potpuno besplatno

Dokazano je kako sanjarenje pospješuje kreativnost i mentalno zdravlje - još jedan razlog da sanjarimo o dobitku na lotu i trošenju svih tih, silnih milijuna. Naravno, prva investicija bila bi nam izgradnja nove kuće. I to ne bilo kakve! Bila bi to kuća o kojoj bi pričalo cijelo selo.

Izgradnja takve kuća podrazumijeva angažiranje vrhunskog arhitekta koji svoj rad, zasluženo, naplaćuje honorarom kojeg si rijetki mogu priuštiti. Srećom, živimo u open-source eri, u kojoj je sve, pa i arhitektonski nacrti, besplatno dostupno na internetu.

Upoznaj Paperhouses.co, novu web stranicu koja nudi besplatne arhitektonske nacrte za kuće iz snova. Stranicu je osmislila Joan Pacheco, arhitektica i vlasnica arhitektonskog biroa UMA, a trenutno se na Paperhouses može pronaći 12 nacrta svjetski poznatih arhitekata.

Stvar funkcionira vrlo jednostavno. Registriraš se, pronađeš kuću koja ti se sviđa, besplatno preuzmeš kompletan projektni nacrt, izvadiš građevinsku dozvolu i baciš se na posao. Eh da, treba ti i nekih 300.000 dolara za materijal i plaćanje izvođačima radova. Sva sreća da si par desetaka tisuća dolara uštedio na nacrtima. :)

No, Joan planira svaki mjesec ponuditi nove nacrte pa vjerujemo da će se među njima uskoro naći i poneki 'ekonomičniji'. Krajnji je cilj stvoriti pravu online zajednicu gdje bi arhitekti, ali i svi zainteresirani raspravljali o kvalitetnoj arhitekturi bez glumatanja, ekskluzivnosti i pretencioznosti te razmjenjivali ideje i nacrte kuća iz snova. Živi bili, pa vidjeli.

Posljednja izmjena: 07.12.2013.
Možda će te zanimati i: