bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Otkriće s druge strane svijeta
‹ Fun novosti

Otkriće s druge strane svijeta 29.01.

Dječak iz Ukrajine, gledajući stream podvodne kamere smještene na drugom kraju svijeta, ugledao je jedinstven prizor i tako pomogao morskim biolozima iz Kanade otkriti još jednu tajnu morskih dubina

Kiril Dudko (14) živi u Donjecku, u Ukrajini, voli sve što vole mladi i kad naraste želi biti morski biolog. Vrijeme često provodi na internetu proučavajući sve vezano uz more i gledajući streamove podvodnih kamera. Početkom mjeseca promatrao je što se događa na kameri postavljenoj ispred obala zapadne Kanada, na dubini od 894 metra. U kadar je ušla sljepulja, životinja iz porodice besčeljusnjača, kralježnjaka koji, kako im i ime kaže, nemaju čeljust. Ove životinje žive na velikim dubinama u skoro svim svjetskim morima, a karakterizira ih 'sluzavo' meso zbog kojeg ih grabežljivci izbjegavaju.

Kiril je promatrao sljepulju da bi se, na njegovo veliko iznenađenje, u kadru pojavila njuška neke životinje koja je mrtva hladna progutala 'ribu'. Dječak je odmah poslao email znanstvenicima koji održavaju mrežu podvodnih kamera ispred kanadske obale. Kim Juniper, jedan od znanstvenika na projektu, prisjeća se zbrke koju je Kiril izazvao: 'U ponedjeljak ujutro dobili smo email u kojem piše, 'Vidio sam nešto neobično i čudno. Neko čudovište je upravo pojelo ribu na vašem streamu. Što je to?' Naravno, email je izazvao pravu pomutnju dok nismo provjerili o čemu je točno riječ'.

Znanstvenici su putem emaila kontaktirali Kirila koji im je opisao koju kameru je gledao i u koje vrijeme. Pronađen je trenutak napada 'morskog čudovišta' i ispostavilo se da je u pitanju ženka morskog slona.

Juniper kaže kako je ovo prva snimka morskog slona na toj dubini i prvi dokaz da morski slonovi jedu sljepulje te vjeruje kako je pred Kirilom sjajna budućnost: 'Ovo će biti životna prekretnica za tog mladića koji se nedavno počeo zanimati za morsku biologiju, a već je postigao tako velik uspjeh'.

Izvor

Posljednja izmjena: 29.01.2013.