bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Pametna kuhinja budućnosti
‹ Fun novosti

Pametna kuhinja budućnosti 04.10.

Uglavnom viđamo futurističke koncepte automobila ili gadgeta, a rijetko kad imamo priliku vidjeti kako stručnjaci zamišljaju budućnost u, recimo, kuhinji. Američki General Electric upravo je predstavio cijeli niz 'kuhinjskih koncepata' nazvanih Home 2025

Koncepti su uglavnom prekrasni i potpuno nefunkcionalni. Rijetki završe u serijskoj proizvodnji, a što su više futuristički, manje je šansa da ćemo ih ikada ugledati u nekoj trgovini. General Electric (GE), najveći svjetski proizvođač kućanskih aparata, bijele tehnike i još puno toga, ne troši vrijeme na gluposti. Zbog toga su njihovi koncepti kućanskih aparata budućnosti prilično realni. GE smatra kako će svi njihovi koncepti do 2025. godine biti prisutni u mnogim kuhinjama, a oni sami ozbiljno rade na prototipovima ovakvih uređaja.

Jedva čekamo 2025., jer gadgeti koji će pronaći mjesto u kuhinjama širom svijeta, zbilja su fora. Recimo, pametna slavina za vodu s ugrađenim senzorom. Staviš prst na pipu, senzor odmah očita tvoj nivo hidratacije i isporuči ti potrebnu količinu vode. I ne samo vode. Ova slavina također toči led, gaziranu vodu, vitaminske napitke i sokove. Pravi, mali kućni barmen.

U General Electricu predviđaju i da će do 2025., 3d printeri postati neizostavni uređaji u kuhinjama. Vlasnici će uz na printeru moći proizvoditi pribor za jelo, rezervne dijelove, raznorazne sitnice ili ukrase za ukrašavanje hrane. Naravno, svi uređaji bit će umreženi, a samim tim i pristup internetu.

Tu si i modularni roštilj koji se rješava dima, perilica rublja koja oprano rublje odmah pakira i sprema u posebni spremnik, peć koja te uči kuhati uz pomoć najpoznatijih svjetskih chefova, naprava koje će od organskih otpadaka odmah napraviti kompost, ugrađeni pročišćivači vode, filtri za reciklažu i još hrpa zanimljivih ideja. Sve ih možeš na miru pogledati ovdje i zatim početi štedjeti za svu tu opremu. Taman ćemo skupiti dovoljno para za kuhinju budućnosti tamo negdje oko 2025. godine.

Posljednja izmjena: 04.10.2013.
Možda će te zanimati i: