bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Pametna pelena
‹ Fun novosti

Pametna pelena 11.05.

Svi oni koji su imali tu čast postati roditeljima znaju da je to najljepši, ali ujedno i najteži 'posao' na svijetu. Pa, zašto onda sva ta silna, mobilna tehnologija ne olakša roditeljima malih bebača svakodnevne poslove, poput mijenjanja pelena?

Danas više nije dovoljno pokazivati fotke novorođene bebe, a ne. Sretni roditelji postavljaju prave galerije slika i festivale filmova njihovog malog ponosa na Fejs i Twitter, a da nisu svjesni što ih sve čeka. Naime, novopečene mame i tate šokiraju se kad shvate da oni više nisu centar svijeta, već da je to malo, ružno i preslatko čudo - od sad, pa nadalje, alfa i omega u njihovim životima. Mijenjaju se ustaljene navike, bioritam postaje stvar prošlosti, a sve kako bi beba bila sretna, sita i previjena.

Previjanje je možda i najmanje težak posao oko bebača, pogotovo nakon par tjedana ufuravanja, ali s bebom nikad ne znaš – nekad prođu sati bez da uneredi pelenu, a nekad, kao za inat, svakih 15 minuta pelenu treba promijeniti. Naravno da bebe ne znaju govoriti i sugerirati roditeljima da bi, eto baš sad, bilo ok promijeniti pelenu.

No, kad već beba ne može javiti kako je peleni prošao 'rok trajanja', to može smartfon aplikacija, TweetPee. TweetPee se sastoji od senzora, koji se prikači za pelenu, i smartfon aplikacije. Čim senzor 'nanjuši' vlagu poslat će signal aplikaciji koja će zatim putem Twittera obavijestiti roditelje kako pelenu treba promijeniti. Aplikacija vodi računa i o zalihama pelena u kući, a kad situacija postane kritična roditelji mogu naručiti nove pelene putem web-shopa.

Nažalost, TweetPee zasad radi samo u Brazilu, a kad će doći do nas, ne znamo. Sorry, roditelji, morat ćete još neko vrijeme pelene provjeravati na stari, oprobani način – dodirom i njuhom.

Izvor

Posljednja izmjena: 11.05.2013.
Možda će te zanimati i: