bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
PayPal u svemiru
‹ Fun novosti

PayPal u svemiru 27.06.

Globalni servis za plaćanje, PayPal, pokrenuo je inicijativu za plaćanje u svemiru. Ako misliš da su u PayPalu požurili, sjeti se da će vrlo brzo početi komercijalni svemirski letovi, a prvi svemirski hotel trebao bi otvoriti vrata za nekoliko godina

100 kilometara nije tako puno. S boljim autom i na boljoj cesti ta se udaljenost prevali za manje od sata. Više vremena znamo provesti zaglavljeni negdje u gradskoj gužvi ili u podnevnom drijemežu. No, kad tih 100 kilometara prebacimo iz horizontale u vertikale, onda nastaje puno veći problem. 100 km – upravo na toj udaljenosti iznad naših glava prestaje atmosfera, a započinje svemir. Beskrajno prostranstvo su posjetili rijetki među nama, ali uskoro bi svemir mogao postati novim mondenim odredištem koje će posjećivati prvo oni bogati, a s vremenom, kako cijene budu padale, valjda će red doći i na nas ostale.

Tamo gdje ima turista ima i love, ali svemir je specifičan po tome što nema granice, ne poznaje valute, a prvi bankomat se nalazi negdje 100 kilometara ispod tebe. Kako ćeš onda platiti martini koji srčeš kroz crijevo iz plastične vrećice dok promatraš izlazak Sunca u orbiti iznad Kenije? Kako ćeš dati napojnicu konobaru nakon večere koju, prije nego je počneš jesti, moraš škarama izvaditi iz pakiranja? Kako ćeš kupiti svemirske razglednice?

PayPal nastoji pronaći odgovor na sva ta pitanja. Naime, danas su pokrenuli inicijativu nazvanu PayPal Galactic. Inicijativa bi trebala izrasti u platformu za plaćanja u Zemljinoj orbiti, pa i dalje. 'PayPal Galactic je inicijativa koja bi trebala povećati svijest javnosti o tome što će se dogoditi kad se na tisuće ljudi nađe u svemiru', kaže Anuj Nayar iz PayPala. 'Samo jedno je jasno – u svemiru sigurno nećete koristiti gotovinu, jer nema zaštitarskih svemirskih brodova koji bi novac prenosili gore-dolje', samouvjereno tvrdi Nayar.

Inicijativa je okupila mnoge stručnjake, pogotovo astronome, informatičare i ekonomiste, koji bi u narednim godinama trebali osmisliti 'svemirsko plaćanje'. Kreće se od nule pa svi oni imaju odriješene ruke, a svaki prijedlog bit će saslušan i analiziran, kažu u PayPalu.

Imamo i mi jedan prijedlog za kraj. Idemo svemir napraviti mjestom koje neće posjedovati samo oni s najdubljim džepovima, već svi mi zajedno.

Izvor

Posljednja izmjena: 27.06.2013.
Možda će te zanimati i: