bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Pivo = x + vt + 1/2at na kvadrat
‹ Fun novosti

Pivo = x + vt + 1/2at na kvadrat 11.12.

O pivu ne razmišljamo pretjerano kad ga pijemo, samo uživamo. Zašto je pivska pjena bijela, koja je najbolja čaša za pivo, da li balončići u pivu padaju ili se dižu - samo se neka od pitanja na koja nikad nismo potražili odgovor

Skoro svi volimo pivo. Osvježavajuće, krijepi dušu i tijelo, a nezgodne nuspojave poput paklene glavobolje nakon pokoje čaše previše, spremni smo zanemariti. Kad razgovaramo o pivu obično nas spika odvede u hedonističke vode pa raspravljamo koje je pivo bolje. Hvalimo se da smo najbolje pivo na svijetu pili u nekom amsterdamskom pubu, a tamo nam je konobar vjerojatno uvalio lokalnu Žuju, ili tupimo o notama osobnosti, aromi dima, prožimanju okusa, boja i mirisa, davimo sve oko sebe 'kvaziznanjem' o stvarima o kojima nemamo pojma. Zvuči poznato? :)

Druge 'pivske' teme razgovora mogu se opisati kao 'biološke' i 'kemijske'. Kako se pivo proizvodi, zašto nas boli glava od previše piva, da li pivo deblja... uobičajene teme razgovora u dobrom društvu, uz dobro pivo. Pričamo o svemu, osim o fizici piva. Fizika piva!? Recimo, možda si se ponekad uhvatio kako gledaš u čašu punu piva pitajući se otkud ti mjehurići i kamo idu. Odgovor na ovo pitanje možeš pronaći na web stranici Instituta za fiziku Velike Britanije. Otočki fizičari, osim rada, znaju se zabavljati i pritom fiziku učiniti zanimljivom te je približiti svima nama koji se od fizike sjećamo samo toga da gravitaciono ubrzanje na Zemlji iznosi 9,81 m/s2. I da, provjerili smo na Wikipediji, za svaki slučaj. :)

Vratimo se vječnom pitanju - da li mjehurići padaju ili se dižu u pivskoj čaši. Britanski fizičari objašnjavaju kako, unatoč tome što izgleda suprotno, mjehurići ustvari padaju. Naravno, fizičari-pivopije objašnjavaju što, zašto i kako u detalje. Tu su još dva detaljna odgovora na dva zanimljiva pitanja: 'zašto je pivska pjena bijela' i 'koja je najbolja čaša za pivo' te nekoliko linkova na ništa manje zanimljiv 'pivski' sadržaj.

Želiš li naučiti nešto novo i saznati zanimljivosti kojima ćeš opčiniti ekipu slijedeći put kad sjednete na pivo, navrati na Cheers Physics stranice i otkrij tajne nenadmašnog pjenušavog pića. Živio!

Posljednja izmjena: 11.12.2012.
Možda će te zanimati i: