bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Portret u šalici kave
‹ Fun novosti

Portret u šalici kave 14.03.

Barista Bot može nacrtati bilo što na pjeni od mlijeka koja prekriva crnu, gorku tekućinu o kojoj smo skoro svi ovisni. Probuditi se ujutro i vidjeti svoj portret u šalici kave – san je svakog narcisa

Nikakav dan, zar ne? Nakon što smo 'nanjušili' proljeće zima nas je opet spustila na zemlju. U ovakvim situacijama ne preostaje nam ništa drugo nego stisnuti se uz šalicu vruće kave i čekati povratak sunca.

Kad smo kod kave, sigurno si upoznao nekoga tko zna 'crtati' po pjeni od mlijeka na kavi. Ova vještina zove se latte art, a vrhunski majstori zanata crtanja po kavi imaju čak i natjecanja, festivale te razne priredbe na kojima pokazuju što sve znaju.

Uglavnom se na kavi izrađuju simetrični, jednostavni likovi, poput zvijezda ili cvijeća. Crtanje nečeg kompleksnijeg, poput portreta, iziskuje puno vremena, a pravi barista takvo što naprosto ne stigne, jer svi žele što prije kušati njegovu kavu.

Ekipa sastavljena od inženjera i umjetnika iz New Yorka odlučila je pomoći baristama širom svijeta. Napravili su robota koji će na kavi nacrtati sve što poželiš. Robot je prikladno nazvan Barista Bot, a prvu je kavu ukrasio ovaj tjedan na SXSW sajmu u Austinu.

Robot je privukao veliko zanimanje posjetitelja, a niti veliki General Electric nije ostao imun na čari kave oslikane od robotske ruke Barista Bota. Za sada nitko ne spominje serijsku proizvodnju, ali ljudski je nadati se, zar ne? Istina, robot je još malo spor pri crtanju, ali što je hladna kava naspram 'umjetničkog djela' koje te čeka.

Rado bi popili kavu na kojoj se nalazi neka fora slika ili, još bolje, počastili i iznenadili nekog dragog s takvom kavom. Još kad bi Barista Botu mogli sa smartfona poslati fotku crteža kojeg želimo na kavi… Uf, ni kava više nije ono što je nekad bila.

Izvor

Posljednja izmjena: 18.03.2013.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • moa2710 14.03.2013. 16:05
  • Lijep spoj tehnologije i umjetnosti ;)
  • 0 Odgovora
  • malabiljka 14.03.2013. 15:56
  • Ajde neka to za čaj naprave kad su face!
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)