bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Postani Google Trekker
‹ Fun novosti

Postani Google Trekker 30.06.

U slučaju da tvoje ulice nema na Street Viewu sad se možeš javiti Googleu i lijepo ih zamoliti da ti ustupe opremu za snimanje. Staviš ruskak s kamerom na leđa i lagano šećeš dok snimaš svoj mali kutak svijeta

Prošli tjedan Google je pokrenuo kampanju u kojoj pozivaju zainteresirane da im pomognu povećati pokrivenost Google Street Viewa. Street View u Hrvatskoj imamo već godinu dana i totalno smo se navikli na ovaj servis. No, još uvije postoje mnoge adrese koje nisu 'pokrivene'. Ne samo kuće i ulice, Google u Street View želi ubaciti i povijesne spomenike, nacionalne parkove, sve ono što je zanimljivo i zabavno.

'Turističke zajednice, sveučilišta, istraživačke institucije i sve slične organizacije, svi vi koji imate pristup teško dostupnim mjestima, sad se možete prijaviti za posudbu našeg Trekkera kako bi nam pomogli mapirati svijet', kažu u priopćenju iz Googlea.

Google za mapiranje koristi automobile, tricikle i snowmobile s kamerama, a od srpnja prošle godine i Trekker. Riječ je o ruksaku teškom 19 kilograma koji omogućava osobi koja ga nosi da snima na teško pristupačnom terenu. Kako to sve izgleda na Google Maps, možeš vidjeti u ovoj šetnji kroz Grand Canyon.

Unutar Trekkera nalazi se Android uređaj koji brine o 15 leća nakošenih tako da pokrivaju svih 360 stupnjeva. Trekker opali panoramsku fotku svake 2,5 sekunde, a na nosaču je samo da upali Trekkera na početku rute, prepješači je i ugasi uređaj. Uz Trekker dolazi i aplikacija za upload podataka na Google Maps servere.

Sam proces podnošenja zahtjeva za posudbu Trekkera vrlo je jednostavan. Moraš opisati zašto želiš mapirati određenu rutu te se obvezati da ćeš pribaviti sve potrebne dozvole za snimanje. Prvi trekkeri već su u pogonu pa je tako nedavno dodan Street View japanskog otoka Gunkanjime, proslavljenog u Bondovom filmu 'Skyfall'.

Dakle, još nam samo preostaje učlaniti se u neku organizaciju preko koje bi od Googlea mogli nažicati Trekker. Svijet knjige? Šahovski klub? Možda folklor? Nešto od toga sigurno će upaliti.

Izvor

Posljednja izmjena: 05.07.2013.
Možda će te zanimati i: