bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Pošten kao nigerijski varalica
‹ Fun novosti

Pošten kao nigerijski varalica 21.06.

Sigurno si bar jednom dobio email iz Nigerije u kojem te obavještavaju kako si naslijedio milijune. Svi znamo te šeme i naučili smo da takve mailove odmah brišemo. No, jesi se ikad upitao upitao zašto nikad ne slažu odakle su?

Poznat ti je taj osjećaj - dobiješ mail, otvoriš ga, a on krene s pričom kako radi u Nigerijskom ministarstvu za vodopade i vodoskoke te kako je nedavno otkrio račun tvog strica u trećem koljenu. Naravno, stric se obogatio na nafti i umro bez nasljednika, a vrli nigerijski službenik pomoći će ti da dođeš do bogatstva. Ne vjeruješ? A možda bi htio pomoći prebaciti 5 milijardi dolara u neku europsku banku i zaraditi 5 posto od transfera. Ustvari, 10 posto, u pitanju je opasan posao. Opasan jedino po tebe nasjedneš li na takve priče, jer bi mogao ostati bez ijedne kune na ionako praznim bankovnim računima.

Otkad je interneta nigerijski 'scammeri', tj. varalice, pokušavaju na razne načine izvući novac od naivaca širom svijeta. Prvo će te zatražiti da pošalješ mali predujam kako bi odradili nešto, pa će tražiti sve više i više, uvjeravajući te kako je posao skoro pa završen, a kad te 'izmuzu' do kraja jednostavno će prekinuti svu komunikaciju i potražiti novu žrtvu. Već 20 godina drže se jedne te iste priče i ne skrivaju da su iz Nigerije, a za to postoji dobar razlog.

Naime, nigerijske varalice možemo usporediti s ribarima koji iz malog čamca nasred velikog oceana bacaju mrežu i nadaju se da će nešto uloviti. Treba im puno mreža i puno zamaha kako bi se nešto napokon upecalo, a sve to iziskuje puno truda. Naravno da će upecati samo najsporije i najblentavije ribe. Tako i varalice među nama love najveće naivčine i zbog toga ne skrivaju tko su i što su. Iako svi mi znamo da je tu riječ o prijevari, tu i tamo naleti poneka naivna duša koja će ostati bez svega.

Do ovog zaključka došla je Cormac Herley, glavni istraživač na Microsoft Research Machine Learning Department, koja kaže: 'Priče o varalicama iz Zapadne Afrike uglavnom su smiješne i bizarne. No, takve priče prednost su za varalice. Pošto njihovi napadi imaju vrlo malu šansu za uspjeh, njima je u interesu smanjiti broj 'lažnih alarma' na minimum. Oni traže najnaivnije žrtve kako bi maksimizirali dobit s obzirom na uloženi trud'.

Herley objašnjava kako cijela prijevara nije tako jednostavna po varalicu: 'Svaki odgovor koji varalica dobije zahtjeva daljnju razradu priče i slanje dodatnih mailova, ponekad na stotine, a sve to uzima trud i vrijeme. Zbog toga on ne skriva odakle je, jer zna da će s tim 'filtrirati' najveći dio onih koji nikada ne bi nasjeli na prijevaru. Email s nevjerojatnom pričom o bogatstvu iz Zapadne Afrike većina nas će naprosto odbaciti kao glupost. Svatko tko koristi internet duže vrijeme odmah će prepoznati i ignorirati takav email. Oni koji znaju koristiti Google sami će pronaći bezbrojna upozorenja i shvatiti da je riječ o prijevari. Svi oni koji za savjet pitaju prijatelje i rodbinu također neće nasjesti. Preostaju samo žrtve, a one čine jako mali udio u općoj populaciji'.

Ipak ne tako mali, jer svako malo pročitamo priču o novoj žrtvi muljatora iz Nigerije. Rijetki prevaranti završe s onu stranu rešetaka, poput Okpako Mikea Diamreyana, 31-godišnjeg Nigerijca koji je u Americi osuđen na 12 godina zatvora zbog toga što je prijevarama došao do 1,3 milijuna dolara. Njegova jedina greška bila je ta što je često putovao u Ameriku kako bi osobno preuzeo novac od žrtava. Da je ostao kod kuće, u Nigeriji, mogli bi mu samo staviti soli na rep.

Posljednja izmjena: 02.07.2012.
Pitanja i komentari
  • abajto 27.06.2012. 12:44
  • Nije to ništa, prva nigerijska pisma imala su shemu da vas na kraju pozovu da dođete u Nigeriju po lovu, a onda bi vas kidnapirali i tražili od rodbine otkupninu. Nekoliko splitskih "biznismena" okusilo je to na svojoj koži, navodno.
  • 0 Odgovora
  • DIDDL 22.06.2012. 21:20
  • Da, nema samo varalica iz Nigerije, nego se često javljaju varalice iz Senegala iz Dakara kao glume izbjeglice iz Liberije ili Gabona i tome sl. a da su npr. kćeri od bogatih ministara koji su ubijeni ili u zatvoru zbog rata iz Liberije ili neke tam države u Zapadnoj Africi pa kao traže ljubav koja bi im pomogla prebaciti neke silne milijarde dolara iz Londonske banke na račun naivca, no u međuvremenu treba platiti uvijek nekaj da se neki papiri advokat, nasljedstvo i kajaznam naprave. U stanju su krivotvoriti čak i smrtni list i poslati naivcu da vidi. Čitao sam te prče nekoliko puta da vidim iz znatiželje dokle to ide, naravno da nisam slao nikakve novce.
    Također Rusija i Ukrajina je puna tih "SCAMERA" u smislu da se zaljubila u vas i da vas voli i bla, bla... onda kasnije tobože nema ni za putovnicu koja košta valjda 650 eur ili 1000 dolara, pa onda treba za turističku agenciju za put, treba joj pomoć (ili njemu) - to tamo postoje uigrani timovi koji od naivaca na taj način žive, a i pojedinci i pojedinke pokušavaju na taj način doći do novaca mukte, tak da dečki, čuvajte se ukrajinki i ruskinja mogle bi vas oplindrati!
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)