bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Povratak Concordea
‹ Fun novosti

Povratak Concordea 21.10.

Znaš ono kad se nađeš s ekipom istomišljenika pa se organizirate i dogovorite tjedni hakl ili odlučite obnoviti stazu za bicikliste ili planinare? A sad zamisli da pripadaš entuzijastima koji žele vratiti umirovljeni Concorde tamo gdje mu je i mjesto – na nebo

Legendarni Concorde mogao bi ponovno poletjeti, ako je za vjerovati upornim i posvećenim entuzijastima iz Concorde Cluba. Članovi ovog kluba vješti su u prikupljanja love za svoj cilj pa su do danas skupili pozamašnih 160 milijuna funti ili nekih, 1,67 milijardi kuna.

S tom lovom planiraju jedan Concorde postaviti kao turističku atrakciju u Londonu, a drugi namjeravaju obnoviti i ponovno osposobiti za let.

Concorde je umirovljen 2003., nakon 27 godina komercijalnih letova između Europe i istočne obale SAD-a.

Preostali Concordi izloženi su na pistama u Ujedinjenom kraljevstvu i Francuskoj, a dečki i cure iz kluba  namjeravaju kupiti dva takva aviona.

Concorde, kojeg namjeravaju pretvoriti u turističku atrakciju u središtu Londona, trebao bi biti spreman do 2017., a onaj drugi, kojeg planiraju detaljno obnoviti, prve bi putnike trebao ponijeti 2019.

Uspiju li, let između Europe i Amerike ponovno će postati duplo brži, ali Concorde bi uskoro mogao dobiti konkurenciju na polju supersoničnog prijevoza putnika.

Naime, Airbus razmatra gradnju Concordea Mark 2 – futurističkog mlažnjaka koji bi udaljenost od Londona do New Yorka prevalio za sat vremena dok Concordeu, za isti let, u prosjeku trebaju 3 i po sata.

Izvor

Posljednja izmjena: 25.10.2015.
Možda će te zanimati i: