bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Predstavljena memorijska kartica od 1TB
‹ Fun novosti

Predstavljena memorijska kartica od 1TB 19.09.

Nekad 'davno', prije 30-ak godina, memoriju za pohranu podataka mjerili smo u kilobajtima. Potom smo prešli na megabajte pa na gigabajte, a sad nam i terabajti postaju nešto sasvim obično. Toliko obično da su u SanDisku 1TBmemorije 'ugurali' na minijaturnu memorijsku karticu

SanDisk je upravo predstavio najveću SD memorijsku karticu na svijetu koja može pohraniti ogromnih 1 terabajt podataka. Riječ je o tzv. SDXC kartici koja se još uvijek naziva prototipom, a u SanDisku odbijaju govoriti o cijeni i datumu početka prodaje. No, kladimo se da ćeš je moći naručiti do kraja ove godine. 

Za usporedbu, SanDiskova memorijska kartica od 512GB prodaje se po cijeni od nekih 800 dolara. Inače, SanDisk je prije nepunih 16 godina došao na naslovnice tech medija predstavivši prvu SD kartica s 64MB memorije. Od 2000. do danas došli smo od 64 megabajta do 1 terabajta što predstavlja povećanje od 16.384 puta.

U SanDisku tvrde kako je sve više memorije neophodno zbog dolaska novih 4K i 8k video formata, sve veće primjene virtualne stvarnosti te snimanja videa u 360 stupnjeva. Nova kartica trebala bi zadovoljiti sve veću glad za memorijom, ali ne i bez nedostataka.

Naime, brzina čitanja i pisanja na ovakvoj kartici relativno je spora, a uvijek postoji opasnost da se podaci na kartici 'korumpiraju'. Zamisli da ostaneš bez 1TB fotki i videa. Brrrr!

Izvor

Posljednja izmjena: 26.09.2016.
Možda će te zanimati i: