bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Računalo vulgaris
‹ Fun novosti

Računalo vulgaris 08.01.

Potraga za umjetnom inteligencijom (UI) traje desetljećima. Jedna od zadnjih prepreka učenje je kompjutora slengu ili šatri. IBM-ov UI tim pokušao je educirati svoje superračunalo pomoću interneta. Ispostavilo se da to nije bila tako dobra ideja

Test prema kojem se može utvrditi da li računalo 'misli' zapanjujuće je jednostavan i poznat svima koji su gledali kultni Blade Runner. Naime, takozvani Turingov test kaže da se svako računalo koje uspijeva voditi razgovor s ljudskim bićem, a da ne pogriješi ili izvali neku glupost, može smatrati inteligentnim. Istina, znamo neke ljude koji ne bi prošli Turingov test, ali većina nas prolazi, dok još niti jedno računalo nije niti blizu rješavanja ovog jednostavnog testa.

IBM-ov znanstvenik Eric Brown predvodi tim koji ima zadatak UI iz znanstvene fantastike pretvoriti u stvarnost. 45-godišnji računalni stručnjak smatra se 'ocem' Watsona, najnaprednijeg superračunala na svijetu. Watson je pažnju javnosti na sebe skrenuo 2011. godine kada je pobijedio u američkom 'Izazovu'. Najveći problem Brownu i njegovoj ekipi inženjera i znanstvenika ne predstavlja učenje, jer Watson u svojoj memoriji čuva 'knjižnice' podataka, već razumijevanje finesa u ljudskoj komunikaciji, pogotovo slenga. 'Mi ljudi ne shvaćamo koliko je dvosmislena naša svakodnevna komunikacija', kaže Brown.

IBM-ovci su pokušali sve i svašta kako bi Watsona podučili skrivenim značenjima u ljudskom govoru pa su tako nedavno odlučili superračunalu 'pokazati' Urban Dictionary. Riječ je o web stranici na kojoj se, između ostalog, mogu pronaći značenja za sve internetske akronime poput OMG, LOL, YOLO.. No, jadni Watson ne zna razlikovati pristojnu komunikaciju od vulgarnosti, a Urban Dictionary obiluje vulgarnostima. Recimo, ako potražiš swag u Urban Dictionaryju, jedan od opisa doslovno kaže: 'The most used word in the whole fucking universe. Douche bags use it, your kids use it, your mail man uses it, and your fucking dog uses it'. Moraš priznati da je, iako vulgaran, ovo prilično točan opis riječi koja se preko noći udomaćila u svim jezicima svijeta.

Watson je, naravno, pokupio hrpu vulgarizama i počeo ih koristiti u svakodnevnoj komunikaciji s Brownom i ostalim znanstvenicima. Nakon što je u svako malo izvaljivao 'bullshit' odlučeno je da se Urban Dictionary izbriše iz Watsonove memorije te da se u superračunalo ugrade filteri koji će ga spriječiti da ikad više prostači. Watson je sad fino superračunalo koje pobjeđuje na kvizovima i sa svojim tvorcima razgovara o vremenu, sportu i tv programu. Znaš što bi stari Watson rekao na to, zar ne? :)

Posljednja izmjena: 08.01.2013.
Možda će te zanimati i: