bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Prvi virus u svemiru
‹ Fun novosti

Prvi virus u svemiru 12.11.

Ozloglašeni virus Stuxnet navodno je pronašao put do Međunarodne svemirske stanice (ISS). Virus su u orbitu donijeli ruski astronauti na 'zaraženom' USB sticku. Naravno, nisu imali pojma kako u svemir nose slijepog putnika

Eugene Kaspersky, vlasnik istoimene tvrtke za proizvodnju anti-virusnih alata, prošlog je tjedna novinarima u Australiji otkrio kako su računalni virusi napustili naš planet. Naime, virus Stuxnet, za kojeg se sumnja kako je djelo američke i izraelske tajne službe, zarazio je računala na ISS-u.

Kaspersky nije specificirao kad se napad dogodio, ali je implicirao da se odvijao istovremeno sa Stuxnet aferom u Iranu. Podsjećamo, Stuxnet je 2010. godine otkriven u iranskim nuklearnim postrojenjima, gdje je inficirao i onesposobio pogone za obogaćivanje urana, neophodne u proizvodnji goriva za nuklearke, ali isto tako i za izradu atomskog oružja.

Stuxnet se ubrzo proširio širom svijeta, zarazio je i jednu rusku nuklearku, a otud je, preko USB sticka, navodno stigao i do Međunarodne svemirske stanice.

Počeci Stuxneta još su obavijeni velom tajni, a stručnjaci za računalnu sigurnost tvrde kako postoje dokazi da ovaj maliciozni program postoji i funkcionira od 2005. godine. Prvi je to virus koji napada infrastrukturu neke države, a nakon što je pušten 'u divljinu' više nitko nije imun, tvrdi Kaspersky: 'Cyberspace nema granice i nitko nema pravo na čuđenje kad virus uspješno napadne, bez obzira na razinu zaštite nekog postrojenja.'

Izvor

Posljednja izmjena: 12.11.2013.
Možda će te zanimati i: