bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Pun avion povrća za bolji wi-fi
‹ Fun novosti

Pun avion povrća za bolji wi-fi 20.12.

Internet u zrakoplovu do sada je bio luksuz. Osjetljiva navigacijska i komunikacijska oprema modernih aviona ne podnosi upaljene mobitele, laptope i ostale wireless uređaje. No, uskoro bi svi mogli letjeti i surfati, a zaslugu za to djelomice ima - krumpir

Let avionom uglavnom znači ugašen smarpthone i prekid svih veza koje su postale sastavni dio našeg života. Nema Fejsa, nema maila, nema Twittera, nema interneta! Istina, zadnjih godina neki avio-prijevoznici nude wi-fi pristup netu u samom avionu, ali obično je takva usluga vrlo skupa ili vrlo spora.

Stvari se polako mijenjaju i sve više zračnih prijevoznika, pogotovo onih skupljih, uvodi besplatni, brzi wireless internet u avione. Problem i dalje predstavlja interferencija wi-fi signala s navigacijskom i komunikacijskom opremom. Zbog toga proizvođači zrakoplova eksperimentiraju s položajem wi-fi antena unutar zrakoplova.

Boeing, uz Airbus, najveći svjetski proizvođač zrakoplova, testiranje visoke wi-fi tehnologije u novim modelima aviona obavlja uz pomoć - krumpira!? Naime, više od 9 tona krumpira u vrećama raspoređeno je na putničkim sjedalima za vrijeme obavljanja testova u Boeingovom laboratorijima. Vreće s krumpirom naslagane su tako da izgledaju poput ljudskih tijela. Umjesto putnika i osoblja, vreće krumpira. Pogledajte kako to izgleda.

Zašto krumpir? Vreće s ovim povrćem ponašaju se slično ljudskom tijelu kad je u pitanju odbijanje i apsorpcija elektronskih signala. Kad bi vreće zamijenili sa živim ljudima, Boeing bi ih morao platiti da svakodnevno satima mirno sjede u avionu, dok inženjeri vrše mjerenja kako bi ustanovili gdje postaviti wi-fi opremu. 

Krumpir je jeftiniji, ne gunđa, na mora na WC, ne mrda se, a na kraju ga uvijek mogu pojesti. Pire ili pommes frittes?

Posljednja izmjena: 21.12.2012.
Pitanja i komentari
  • seeandro 20.12.2012. 22:33
  • Ma milina s cime nas nece jos pokusat usporedit..
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)