bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
QR kuruza
‹ Fun novosti

QR kuruza 11.09.

QR kodovi nalaze se svugdje, tamo gdje trebaju, a često i tamo gdje su posve besmisleni. QR na web stranici? L-O-L! Nego, znaš li gdje se nalazi najveći QR kod na svijetu?

QR ili 'Quick Response' kod u par godina prešao je put od opskurnog matričnog barkoda osmišljenog za autoindustriju do globalno prepoznatljivog simbola. Danas se nalazi posvuda. Postalo je strašno cool imati QR kod, pa čak i kada to uopće nema smisla. Takav kod na nekom proizvodu ili u tisku može proći, ali kad vidimo QR na web stranici mrak nam padne na oči. Komu, čemu?

Bilo kako bilo, QR kod je koristan izum koji je našao svoje mjesto i u Guinessovoj knjizi rekorda. Točnije, tamo se našao najveći QR kod na svijetu, a ponosni vlasnici, obitelj Kraay, žive u Kanadi. Rekordni QR nalazi se, vjerovao ili ne, usred labirinta u polju kukuruza. Labirint u polju kukuruza? Ne izmišljamo, farmeri na prostranim američkim i kanadskim prerijama od polja kukuruza rade labirinte i tako privlače turiste. Održavaju se natjecanja za najbolje labirinte, postoji cijela subkultura zaljubljenika u lutanja po takvim poljima, a obitelj Kraay iz Kanade već godinama se bavi 'uzgojem' labirinata.

'Sjedali smo i čitali časopise kad smo na naslovnici jednog magazina ugledali QR kod', kaže Rachel Kraay opisujući kako su se dosjetili QR labirinta, 'Pomislili smo kako kod izgleda poput labirinta i upitali se bismo li mogli napraviti nešto slično.'

Kontaktirali su svog labirint-dizajnera (da, postoji takvo zanimanje) i uskoro posijali labirint na polju veličine 15x7 hektara. Kukuruz je za par mjeseci narastao, turisti su došli bauljati labirintom, a uslikan iz zraka njihov labirint potpuno je funkcionalan QR kod koji vodi na web stranicu obitelji Kraay. Naravno, ovakav džinovski QR zaslužio je mjesto u Guinessu.

Sjajna fora, mi ovdje čekamo da netko i kod nas posije jedan takav labirint, može i bez QR koda.

Posljednja izmjena: 11.09.2012.
Pitanja i komentari
  • Tomislav Kraljevic 16.09.2012. 10:08
  • ko ovo piše? qr kod na web stranici nije koristan??? dajte molim vas uozbiljite se...
  • 1 Odgovor
  • KSintic 21.09.2012. 16:21
  • U jednu je ruku koristan, ali nema pre velikog smisla ;)
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)