bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Radi u Googleu, a živi u kamionu
‹ Fun novosti

Radi u Googleu, a živi u kamionu 25.10.

Najam stana u Silicijskoj dolini sve je samo ne jeftin. Visoki troškovi stanovanja ponukali su 23-godišnjeg zaposlenika Googlea da otkaže stan i kupi polovni kamion za 10.000 dolara. Što će mu kamion? Pa da živi u njemu, a što drugo?

Sam Francisco zadnjih je godina postao najskupljim američkim gradom za život. Grad se nalazi na poluotoku na kojem nije preostalo previše slobodnog građevinskog zemljišta, a južno od grada započinje Silicijska dolina.

Google, Apple, Facebook, eBay i stotine drugih tech kompanija ovdje imaju svoja središta i zapošljavaju na stotine tisuća računalnih i inih stručnjaka. Plaće su sjajne što se očituje i u iznimno skupim najamninama i cijeni novih stanova.

Želiš li iznajmiti jednosobni stan u okolici San Francisca, moraš zarađivati 31 dolar ili 210 kuna na sat kako bi ostao u plusu, izračunali su nedavno Ameri. Sat, a ne dan, nismo pogriješili.

Mnogi stisnu zube i plate, ali ima i onih koji ne pristaju na takve cijene. Među njima je i 23-godišnji Brandon, softverski inženjer koji je lani početo raditi u Googleu.

Prvo je našao stan nedaleko posla, ali ubrzo je shvatio da svaki mjesec je švorc nakon što vrati ratu studentskog kredita i plati 2.000 dolara najamnine.

'Kad sam shvatio da u svom blesavo skupom stanu samo spavam, počeo sam kovati plan', napisao je Brendon na svom blogu u kojem je detalje opisuje svoj neobičan i hrabar potez.

Naime, Brendon je proljetos otkazao stan i kupio polovni Fordov kamion, proizveden 2006. godine. Za kamion s prijeđenih 250.000 kilometara, dao je 10.000 dolara, parkirao ga na parkiralište šoping centra, nedaleko radnog mjesta, i preselio u tovarni dio kamiona.

Postavio je krevet i ormar, osobnu higijenu obavlja na poslu ili u svlačionici teretane koju redovno pohađa, hrani se vani ili na poslu gdje ujedno puni laptop i smartfon, a na posao putuje biciklom.

Jedini trošak života u kamionu iznosi osiguranje vozila u iznosu od 121 dolar mjesečno te nešto goriva koje potroši na preparkiravanja i punjenje akumulatora.

Nakon pet mjeseci ovakvog života, povratio je novac utrošen na kupovinu vozila i osiguranje, a u sljedećih šest mjeseci planira u potpunosti zatvoriti studentski kredit.

Svaka mu čast, ali kladimo se da djevojke ne reagiraju najbolje kad im majstor kaže gdje stanuje: 'Alo mala, oćemo kod mene doma, u kamion, na piće?'.

Posljednja izmjena: 02.11.2015.
Možda će te zanimati i: