bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Rage strip spasio život
‹ Fun novosti

Rage strip spasio život 09.11.

Ono što je započelo kao online šala vjerojatno je spasilo život mladiću iz Hamiltona u Kanadi. Njegova prijateljica na Reddit je postavila strip o mladićevom pozitivnom testu na trudnoću. Ispostavilo se da je u pitanju nešto mnogo ozbiljnije

Prošli je tjedan 18-godišnja djevojka na Reddit postavila rage strip o prijatelju koji je pronašao neiskorišteni test za trudnoću, ostavštinu bivše djevojke, i odlučio ga isprobati. Znaš kako se takvi testovi koriste, a na veliko iznenađenje neimenovanog mladića, test je dao pozitivan rezultat.

Strip je privukao ogromnu pozornost na /fffffffuuuuuuuuuuuu subredditu, podstranici na kojoj se uglavnom postaju razni rage stripovi. No, među brojnim komentarima i reakcijama pojavili su se mnogi koji mladića savjetuju neka odmah posjeti svog liječnika i neka obavi testiranje na rak testisa.

Naime, testovi na trudnoću funkcioniraju tako što reagiraju na Humani Korionski Gonadotropin (hCG) u mokraći, hormon kojeg  normalno proizvodi posteljica tijekom trudnoće. Budući da njegova vrijednost poraste rano u prvom tromjesečju koristi se u testovima na trudnoću. No, osim kod trudnoće ovaj hormon povišen je i kod muškaraca koji imaju rak testisa, a upravo to se dogodilo s mladićem iz naše priče.

Mladić je odmah otišao doktoru i pokazalo se da je Redditov 'stručni tim' bio u pravu. Na sreću, rak otkriven u ovako ranoj fazi uspješno se liječi odstranjivanjem bolesnog testisa. Postotak uspješnog izlječenja iznosi 95 posto, a ako se otkrije ovako rano gotovo je sigurno kako će bolesnik nastaviti normalno živjeti.

Još jedan život spašen zahvaljujući društvenim medijima. I onda neka nam još netko kaže da je surfanje po Redditu na radnom mjestu gubljenje vremena. :)

Posljednja izmjena: 09.11.2012.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • ceki 11.11.2012. 14:59
  • Da, da... Dva dana se čekalo da OP kaže rezultate :D Makar sumnjam da baš puno ljudi čita (bolje reći živi na) Reddit(u).
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)