bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Rekordni Dan samaca
‹ Fun novosti

Rekordni Dan samaca 13.11.

Znamo zavući ruku u džep na Valentinovo i potrošiti više nego što je pametno, ali sve je to sića naspram Kineza i njihovog Dana samaca. Ove su godine Kinezi 11. studenog na online trgovinama potrošili nevjerojatnih 5,75 milijardi dolara

Opće je poznato da je Kina najmnogoljudnija zemlja svijeta i da ih ima više od 1,3 milijarde. No, ovaj broj nije lako zamisliti. Recimo to ovako - na svakog stanovnika Hrvatske dolazi nekih 317 stanovnika Kine. Na tebe – 317 Kineza. Sada uzmi u obzir koliko potrošiš na kupovine za Božić ili Valentinovo, pa to pomnoži sa 317.

Takvom matematikom dolazi se do rekorda kojeg je 11. studenog oborio Alibaba – najveći kineski servis za online šoping. Naime, objavili su kako su u jednom danu ostvarili 5,75 milijardi dolara prometa, privukli 402 milijuna jedinstvenih posjetitelja te sad šalju 152 paketa s kupljenom robom (među njima su i 2 milijuna gaćica te 1,6 milijuna grudnjaka).

Razlog ovakve online navale bio je Dan samaca. Naime, Kinezi 11. 11., svake godine obilježavaju ovaj dan, a upravo je ovaj datum izabran jer je, prema kineskom vjerovanju, 1 najsamotniji broj.

Svi mi najviše trošimo kad nastojimo privući nečiju pažnju, pa ne čudi ovakav potrošački 'stampedo' samaca i zaljubljenih na online trgovine. Inače, Kinezi sve više kupuju online i ove će godine preskočiti Amere kao nacija koja najviše troši na netu. Potrošit će 290 milijardi dolara za online kupovine, dok će Amerikanci spiskati 'samo' 260 milijardi.

Brb, učimo kineski.

Izvor

Posljednja izmjena: 13.11.2013.
Možda će te zanimati i: