bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Robot novinar
‹ Fun novosti

Robot novinar 18.03.

Širom razvijenog svijeta roboti mijenjaju radnike na proizvodnim traka. Nije daleko dan niti kad će roboti zasjesti za upravljače kamiona i vlakova. No, jesi li znao da su roboti počeli mijenjati i novinare?

Kad kažemo robot, obično pomislimo na metalne spodobe s previše ruku i premalo mozga koje bezumno rade bez prestanka, odmora i bolovanja. No, postoje i softverski roboti. Riječ je o programima koji rade isto ono što i njihov metalni rođaci – zamjenjuju nas, ljude, u obavljanju poslova koji nam donose plaću.

Na primjer, u Americi se zadnjih mjeseci ovakvi programi sve više koriste u novinskim redakcijama. Novinar i programer Ken Schwencke napisao je jednog, takvog 'robota' kojeg koriste i u Los Angeles Timesu. Prvi tekst, napisan robotskom 'rukom', objavljen je u izdanju LA Timesa od ponedjeljka. Robot je napisao tekst o potresu koji je taj dan pogodio Kaliforniju i pritom je obavio pristojan posao.

Prilikom pisanja, robot se koristio podacima Američkog geološkog zavoda, te sličnih, pouzdanih izvora, a dobivene informacije ubacio je u gotov predložak. Urednici su potom provjerili tekst, ispravili greške, što rade i kad čitaju tekstove pravih novinara, odobrili ga i uvrstili u izdanje.

Tvorac robota objašnjava kako se novinari ipak ne trebaju bojati za svoj posao: 'Roboti i novinari se nadopunjuju', tvrdi Schwenke. 'Roboti štede vrijeme te za pojedine vrste novinskih priča, kod kojih su bitni brzina i točnost informacija, obično odrade posao jednako dobro kao čovjek.'

'Ja to vidim ovako – oni ne ukidaju radna mjesta i poslove, već svačiji posao čine zanimljivijim', zaključuje nadobudni inovator.

Iskreno, nismo baš sigurni. Danas tekstovi o potresima, za nekoliko mjeseci izvješća s nogometnih utakmica, a za dvije-tri godina ovakvi roboti mogli bi zamijeniti i blogere. :(

Izvor

Posljednja izmjena: 18.03.2014.
Možda će te zanimati i: