bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Robožohar
‹ Fun novosti

Robožohar 06.09.

Brzi su, snalažljivi, jedu sve i mogu preživjeti eksploziju atomske bombe. Savršena životinja za eksperimentiranje, pomisliše šašavi znanstvenici sa Sveučilišta North Carolina, i eto nam žohara na daljinsko upravljanje

Svi mi koji smo imali bliske susrete treće vrste sa žoharima ne želimo tako skoro ponoviti to iskustvo. Ima nešto u tim malim, brzim i ružnim kukcima što nas tjera da ih izbjegavamo ili da ih naprosto zgazimo. No, ugledaš li divovskog madagaskarskog siktajućeg žohara, koji na leđima nosi tiskanu pločicu s čipovima, ne paničari. Žohari nisu odlučili osvojiti svijet, riječ je o najnovijem eksperimentu bioničkog laboratorija Sveučilišta North Carolina.

Znanstvenici sa spomenutog sveučilišta uspjeli su žohara pretvoriti u minijaturno vozilo na daljinsko upravljanje. Pomoću mikrokontrolera, povezanog sa žoharovim antenama i abdomenom, šalju naredbe koje zbunjenom kukcu govore da je u blizini opasnost ili da je ispred njega neka prepreka. Na taj način mogu precizno kontrolirati kukca, što možeš vidjeti u priloženom videu.

Zašto bi netko kontrolirao kukce daljinskim upravljačem? Špijuniranje žoharima nije baš praktično jer bi takav špijun vrlo brzo završio na đonu nečije cipele. No, zato bi se u slučaju neke katastrofe, poput potresa, na leđa ovakvog žohara mogla postaviti minijaturna kamera, a žohar bi se zatim poslao u potragu za preživjelima pod ruševinama.

Možda ti znanstvenici i nisu toliko šašavi...

Posljednja izmjena: 06.09.2012.