bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Rođendanski tulum na Marsu
‹ Fun novosti

Rođendanski tulum na Marsu 08.08.

U ponedjeljak se navršilo točno godinu dana od spuštanja Curiosity rovera na Mars. NASA je odlučila proslaviti 1. rođendan usamljenog rovera prigodnom pjesmom. Poslušaj kako zvuči prva pjesma ikad odsvirana na nekom drugom planetu

Mali Curiosity rover već godinu dana tumara površinom Marsa te marljivo snima, analizira i prikuplja podatke koje potom šalje kući, na Zemlju. U tih 12 mjeseci snimio je više od 70.000 fotografija, ispalio 75.000 laserskih hitaca kako bi analizirao tlo i pritom prevalio udaljenost od jedne milje. Nije brz, ali je zato neumoran.

Vjerojatno je i prilično usamljen tamo gore pa su zbog toga inženjeri NASA-e odlučili napraviti rođendansku proslavu na 1. godišnjicu prizemljenja rovera. Nisu mu mogli poslati kolače niti čestitku, ali su iskoristili mogućnost vibracije jedinice za analizu uzoraka na roveru kako bi programirali 'vibrirajuću' rođendansku pjesmu.

U ponedjeljak se tako prvi put u atmosferi nekog drugog nebeskog tijela začula ljudska glazba. Curiosity je, sam samcat u marsovskoj pustinji, otpjevao svima nam znanu 'Happy Birthday' pjesmicu. Iako ga nitko nije mogao čuti na Marsu, čuli su ga na Zemlji, a kako zvuči prva pjesma s druge planete možeš poslušati u priloženom videu:

Izvor

Posljednja izmjena: 08.08.2013.
Možda će te zanimati i: