bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
RollerCoaster Tycoon za smartphone
‹ Fun novosti

RollerCoaster Tycoon za smartphone 25.10.

Igrali smo RollerCoaster Tycoon do besvijesti na PC 'kantama', a uskoro ćemo virtualni luna park graditi na iPhone i Android mobačima. Jedna od najboljih igara svih vremena spremna je zaraziti novu generaciju gamera

Proizvodnja vrhunske video igre danas sliči snimanju visokobudžetnog filma. Stotine ljudi radi mjesecima, pa i godinama, na stvaranju igre, a  troškovi produkcije nerijetko dosežu nekoliko desetaka milijuna dolara. Davno su prošla vremena zanesenjaka i pionira, poput Chrisa Sawyera, koji su provodili besane noći u stvaranju svojih virtualnih svjetova. 

Chris je po završetku studija računarstva, sredinom 80.-ih, počeo raditi u studijima koji su se bavili izradom računalnih igara. Sudjelovao je u stvaranju mnogih slavnih naslova poput Virusa, Birds of Prey i Elite Plus, a proslavio se Transport Tycoonom (TT). TT je simulacija u kojoj upravljaš poslovnim carstvom koje se bavi transportom. Gradiš ceste, pruge, aerodrome... boriš se protiv konkurencije i nastojiš stvoriti što veću i uspješniju virtualnu kompaniju. Uspjeh TT-a omogućio je Chrisu da se osamostali i u potpunosti posveti budućim projektima. Oduvijek je obožavao luna parkova i 'roller coastere' te je odlučio napraviti simulaciju upravljanja velikim zabavnim parkom.

Chris je praktički cijelu igru napisao u strojnom jeziku, asembleru, što je pothvat kojeg će znati cijeniti svi oni koji se kuže u informatiku. Uspjeh nije izostao i od 1999. do danas RollerCoaster Tycoon (RCT) i njegovi nastavci su zaradili više od 180 milijuna dolara, od čega je Chrisu pripalo 30 milijuna. Nije loše, ha?

RCT je očarao milijune kupaca prividnom jednostavnošću iza koje se skriva kompleksna i zabavna igra. Cilj je napraviti što bolji luna park, privući što više posjetitelja, 'natjerati' ih da potroše što više novca na raznim atrakcijama, od kojih je najveća 'roller coaster' te zarađeni novac utrošiti na širenje zabavnog parka. Prava, mala simulacija kapitalizma u praksi.

No, od izlaska RCT-a do danas odraslo je nekoliko novih generacija gamera koji nisu imali čast uživati u ovoj nadasve zabavnoj igri. Priliku da nadoknade propušteno imat će vrlo brzo. Naime, Atari je objavio kako radi na RollerCoaster Tycoon verziji za iPhone i Android mobitele. Igra bi na naše mobove trebala stići početkom slijedeće godine, a mi jedva čekamo da je isprobamo. Držimo fige da bude što sličnija originalu.

Posljednja izmjena: 25.10.2012.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • Sleep 25.10.2012. 11:01
  • e to... to je bila igrica :D
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)