bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Rusi planiraju svoju Wikipediju
‹ Fun novosti

Rusi planiraju svoju Wikipediju 17.11.

Čelnici ruske Predsjedničke knjižnice objavili su kako namjeravaju pokrenuti proces stvaranja vlastite Wikipedije kako bi građani Rusije imali pristup 'detaljnijim i točnijim' informacijama, što god to značilo

Kremlj u Zapadu vidi prijetnju i to je jedan od razloga što Rusija polako ograničava internetske slobode. Jedna od prijetnji ruskom pogledu na svijet sa Zapada je, smatraju ruske vlasti, i Wikipedia!?

Nije Wikipedia toliko opasna koliko je problem što Kremlj nema kontrolu nad sadržajem koji se objavljuje na najvećoj svjetskoj enciklopediji. Wikipediju pišu i održavaju internetski korisnici iz cijelog svijeta, bez previše cenzure.

Takvo što ne odgovara Kremlju gdje je odlučeno kako će Rusija napraviti svoju – 'ljepšu i stariju' Wikipediju.

'Naša analiza pokazuje da Wikipedia nije u mogućnosti pružiti regionalne informacije na detaljan i zadovoljavajući način', izjavili su iz Predsjedničke knjižnice Boris Jeljcin, osnovane na inicijativu Vladimira Putina.

Putin je Internet nedavno proglasio 'specijalnim projektom CIA-e', a Kremlj otvoreno tvrdi kako mora zaštititi svoj internetski prostor od prijetnji sa Zapada.

Tako se ruski blogeri s više od 3.000 čitatelja od kolovoza moraju registrirati pri saveznoj agenciji za medije i poštivati zakone napisane za masovne medije.

Od veljače, ruske vlasti mogu zatvoriti ili blokirati bilo koju web stranicu, i to bez sudskog naloga, a među prvim blokiranim stranicama bile su one dvojice žestokih Putinovih kritičara.

U predsjedničkoj knjižnici već su počeli raditi na pripremi materijala za rusku Wikipediju i kažu kako su prikupili 50.000 knjiga te dokumenata koje sad treba digitalizirati i 'prebaciti' na internet.

Poznajući državne službe i službenike širom svijeta, ne bi nas začudilo da taj proces potraje godinama, a da krajnji rezultat bude samo blijeda sjenka dobre, stare Wikipedije.

Izvor

Posljednja izmjena: 17.11.2014.
Možda će te zanimati i: