bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Selfie zabrane širom svijeta
‹ Fun novosti

Selfie zabrane širom svijeta 23.01.

Svaki dan na društvenim mrežama postavi se više od milijun novih selfieja. Selfie je sveprisutan i ne čudi da su u mnogim dijelovima svijeta počeli zakonski regulirati takvu vrstu fotografiranja

Kako je krenulo, uskoro ćemo uz vozačku, morati polagati i ispit za selifie dozvolu. U Londonu su, na primjer, u mnogim koncertnim dvoranama zabranjeni selfie štapovi, na jednoj francuskoj plaži selfieji su posve zabranjeni dok su Iranci svojim nogometašima zabranili selfieje s navijačicama.

Slikanje selfeija često dovodi do opasnih situacija poput one u kojoj su se neki Amerikanci slikali u društvu tigrova kako bi objavili što bolju fotografiju uz svoj profil na Tinderu – web stranici za sklapanje poznanstava.

U nekim zemljama, poput Vijetnama, izbacit će te iz hramova i svetih mjesta samo ako te ugledaju da snimaš selfie.

U Londonu su selfie štapovi zabranjeni na Wembeleyju, O2 Areni te Brixton Academy dok su u Južnoj Koreji dozvoljeni samo licencirani štapovi. Kazne za prodaju nelicenciranih štapova izuzetno su oštre – do 30.000 dolara i tri godine zatvora.

Razvikana plaža Garoupe u južnoj Francuskoj također je zabranila selfieje koji se tamo nazivaju 'braggies' ili 'hvalisavci'.

Poznati kalifornijski nacionalni park Lake Tahoe zabranio je pak selfeije s medvjedima. Glasnogovornik parka objasnio je kako okretanje leđa medvjedima zbog fotografiranja 'predstavlja sigurnosni problem'.

Islamski vjerski poglavari u Meki zatražili su od svih hodočasnika da prestanu snimati selfieje na svetim mjestima, jer se to protivi islamskom načelu skromnosti.

Selfieji su zabranjeni i u Pamploni za vrijeme utrke s bikovima, iz očiglednih razloga. Lani je jedan turist kažnjen s 3.000 eura, jer se oglušio na tu zabranu.

Američka savezna država New York zabranila je slikanje s opasnim životinjama, poput tigrova i lavova, a gledatelji na Australian Openu, koji upravo traje, također na mečeve ne smiju nositi selfie štapove.

Posljednja izmjena: 24.01.2015.
Možda će te zanimati i: