bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Skladište u oblaku
‹ Fun novosti

Skladište u oblaku 12.05.

Navikli samo na skladištenju podataka u oblaku. Već par godina višak fotki s tuluma, rođendanskih videa i zaboravljenih diplomskih radnji čuvamo u digitalnom obliku, na cloudu. Kad već skladištimo podatke online, zašto ne bismo i sve ostalo, kao u Americi

Skladišni ratovi (Storage Wars) naučili su nas da višak stvari možemo pospremiti i drugačije od gomilanja na tavanu ili u podrumu. U Sjedinjem Državama postoji cijela industrija skladištenja iz usluge koju Ameri nazivaju 'self storage'.

Ovo samoskladištenje funkcionira na principu najma – unajmiš skladišni prostor i dok god plaćaš najamninu guraš unutra sve što ti smeta u kući ili stanu. Dok god plaćaš, čuvat će i paziti tvoje skladište kako da su unutra zlatne poluge, a ako prestaneš s plaćanjem najamnine, na scenu stupaju dečki i cure iz Skladišnih ratova.

I ova vrsta uslužne djelatnosti modernizirala se dolaskom interneta pa u SAD-u zadnjih 15-ak mjeseci djeluju i skladišta koja posluju isključivo online. Prvi takav servis, MakeSpace, korisnicima nudi mogućnost skladištenja svega i svačeg, a da nikad ne vidiš skladište u kojem se nalaze tvoje stvari.

Dovoljno je učlaniti se, spakirati stvari koje misliš pospremiti na duže vrijeme i poslati ih na fizičku adresu MakeSpacea. Pritom ne plaćaš poštarinu, ali plaćaš najamninu skladišnog prostora kao i u 'pravim' skladištima.

Druga je opcija da kurirska služba MakeSpacea dođe i pokupi tvoju kramu, te da ti je vrati nazad čim ti zatreba. Svaki je pohranjeni kontejner poželjno označiti popisom stvari koje si spakirao unutra, te je moguće zatražiti povrat samo pojedinih stvari iz skladišta – sve to sjedeći za računalom.

MakeSpace je u međuvremenu dobio konkurenciju (UrBin i Boxbee), a sični servisi otvaraju s i s naše strane 'velike bare' (LoveSpace u Velikoj Britaniji). Ne znamo ima li ovakvo što šanse kod nas, ali znamo da bismo rado neke drage, ali rijetko korištene stvari rado maknuli iz onih kutija u smočnici.

Posljednja izmjena: 12.05.2014.
Možda će te zanimati i: