bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Smartfonom protiv AIDS-a
‹ Fun novosti

Smartfonom protiv AIDS-a 19.08.

Da ti netko kaže kako i ti možeš pomoći u pronalaženju lijeka protiv AIDS-a, a da pritom ne moraš biti lumen, ne moraš gubiti vrijeme niti se posebno potruditi, bi li mu povjerovao? E pa, da znaš da možeš…

Što tvoj smartfon i tablet rade dok ti spavaš? Apsolutno ništa. Čame na noćnom ormariću, puni do vrha, spojeni na Wi-Fi i čekaju jutro da te probude zvonjavom napornog alarma. Naši gadgeti planduju i ljenčare, umjesto da rade nešto konkretno i pomognu, na primjer, u pronalaženju lijeka za AIDS.

BOINC je Android aplikacija koja će zaposliti tvoj mobač ili tablet dok ih ne koristiš. Umjesto da plaćaju skupa superračunala za izvođenje brojnih, kompleksnih proračuna prilikom testiranja novih lijekova, znanstvenici su osmislili ovaj app. Preuzmeš li BOINC, tvoj Android uređaj će se uključiti u globalnu mrežu, preuzeti komadiće računalnog koda, obaviti izračune, i rezultate vratiti centralnom serveru. Tisuće jeftinih smartfona i tableta mogu obaviti posao koje obavlja jedno, skupo superračunalo.

Fora je što aplikacija radi isključivo dok je uređaj na kojem se vrti napunjen, priključen na punjač i na Wi-Fi. Tako nemaš brige oko potencijalnih skrivenih troškova za promet podataka, jer ih naprosto nema.

Ovakav način korištenja neiskorištenih računalnih resursa sve je češći. Jedan sličan projekt, koji za cilj ima pronalaženje lijeka za parazitsku, tropsku bolest Schistosomiasisu, umjesto prvotno planiranih 30 godina, prve rezultate dat će za manje od 12 mjeseci. Naravno, sve to zahvaljujući sličnoj aplikaciji koja upošljava naše gadgete dok mi spavamo.

Eto, ako imaš Android smartfon ili tablet i zbilja želiš pomoći djelima, a ne samo riječima, preuzmi aplikaciju i daj svoj obol globalnoj borbi za bolju sutrašnjicu. I najbolje smo ostavili za kraj. Naime, ne samo da možeš pomoći u pronalasku lijeka za AIDS, BOINC u sebi skriva i brojne druge projekte, a na tebi je samo da odabereš u kojem želiš sudjelovati. 

Izvor

Posljednja izmjena: 19.08.2013.
Možda će te zanimati i:
Pitanja i komentari
  • krista031 20.08.2013. 14:44
  • i tako oni saznase za BOINC..
    samo sto taj program vec 10 god postoji na racunalima, na kojima zasad za razliku od mobitela mozes doprinjet donekle
    i projekti su za razne teske i genetske bolesti, rakove, istrazivanja globalnog zagrijavanja, svemira +, od kojih je AIDS jedina koju dobijes svojom gluposti
    tema i namjera iz pozadine ove price zapravo je puno bitnija i zanimljivija nego sama glupava android app, zalosno sto je ovdje to obrnuto
  • 0 Odgovora
Želiš li komentirati i uključiti se u raspravu?
Može, ali se prije toga ulogiraj.
Nemaš svoj profil? Registriraj se u tren oka :)