bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Somalijci šokirani brzim internetom
‹ Fun novosti

Somalijci šokirani brzim internetom 11.04.

Da je kod nas internet nešto posebno brz – i nije. No, veći dio stanovništva jedine nam planete uopće nema pristup netu ili još uvijek 'mreži svih mreža' pristupa putem dial-upa. Zamisli kakav je to pozitivan šok kad pređeš s modema na optiku

Somalija je jedna od onih nesretnih, zaboravljenih zemalja u kojima desetljećima nema mira. Srećom, zadnjih godina situacija se polako mijenja nabolje i glavni grad Somalije, Mogadiš, počeo je funkcionirati kao urbani centar, a ne kao ratna zona.

U Mogadiš polako pristižu blagodati civilizacije, pa je tako nedavno u ovaj grad na obali Indijskog oceana stigla i optika. Inače, u Somaliji nema niti 3G mobilne mreže, a jedini pristup internetu bio je moguć putem dial-up modema ili pomoću satelitske veze.

Internetski kafići vrlo su popularni u glavnom gradu Somalije, a mnogi su odmah iskoristili priliku i prešli na brze, ADSL veze čim im se za tim ukazala prilika. Korisnici koji su prvi put sjeli za računalo opremljeno takvom vezom, ostali su u stanju kulturnog šoka, tvrdi Liban Egal iz tvrtke Somalia Wireless: 'Bilo koji video, bilo koja stranica… odmah se učitaju. Svi su vrlo uzbuđeni zbog novih, internetskih brzina'.

Pred internetskim kafićima sad se stvaraju redovi, jer svi žele vidjeti internet u punom sjaju. Mnogi Somalijci prvi put imaju priliku vidjeti kako radi YouTube i društvene mreže na koje smo mi odavno navikli.

'Svaki put kad neka država postavi optičke kablove, možete vidjeti kako im počne rasti GDP', kaže Egal te dodaje, 'Cijela država će profitirati od brzog interneta – poslovni ljudi, vladine ustanove, škole – život će se promijeniti svima'.

Ponekad zaboravljamo kako se i nama život promijenio dolaskom interneta i ovakve nas priče podsjećaju koliko nam znači 'mreža svih mreža', bez koje bi nam život bio skoro, pa nezamisliv.

Izvor

Posljednja izmjena: 11.04.2014.
Možda će te zanimati i: