bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Sportska viza za gamera
‹ Fun novosti

Sportska viza za gamera 16.12.

Kim Dong-hwan, profesionalni Starcraft igrač iz Južne Koreje, slijedećih pet godina moći će putovati u SAD na osnovu posebne vize koja se izdaje vrhunskim sportašima. Drugim riječima, Starcraft je sport. Vrijeme je da počnemo ozbiljno trenirati

Krajem listopada, u Staples centru, dvorani u kojoj igraju LA Lakers, održano je finale velikog League of Legends turnira. Dvorana je bila dupkom puna, a stream su pratili milijuni fanova ove igre. Slično je i s drugim igrama (DOTA 2, Starcraft) koje polako izrastaju u više od obične zabave.

Vrhunski igrači mogu itekako dobro zaraditi na takvim turnirima, a najdalje su otišli u Južnoj Koreji. Tamo je iznimno popularan StarCraft kojeg profesionalno igra na stotine igrača. Ti momci, među njima ima i par cura, uglavnom žive u klupskim kućama gdje spavaju, jedu i žive s kolegama iz ekipe te pritom treniraju 10-12 sati dnevno. Igranje Starcrafta iziskuje vrlo brze prste i još brži mozak.

Svatko može naučiti igrati Starcraft, ali samo rijetki uspijevaju doći do vrha, baš kao i u većini drugih sportova. Jedan od vrhunskih igrača je i Kim Dong-hwan, u StarCraft svijetu poznatiji kao viOLet. Kim je trenutno 63. igrač na StarCraft II ljestvici, a u karijeri je zaradio 95.830 dolara. Ima i menadžera koji mu pronalazi nove mečeve, uglavnom u Americi.

Kim je prijašnjih godina često putovao iz Južne Koreje u Ameriku, ali američke vlasti nedavno su ga obavijestile da će mu za ponovni ulazak u tu zemlju trebati viza.

Zahtjev za studentskom vizom mu je odbijen, ali nakon pisama koje su uputile tvrtke Blizzard (tvorci StarCrafta) i Twitch (game streaming servis), viOLet je dobio petogodišnju P-1A vizu namijenjenu sportašima koji dolaze igrati za neki američki klub. Isti vizu dobio je, na primjer, David Beckham kad je igrao za Los Angeles Galaxy.

Istina, viOLet nije Beckham, a StarCraft nije nogomet, ali kako je krenulo možda ćemo za 20-30 godina na Maksimiru i Poljudu gledati derbije u kojima će igrači umjesto lopte koristiti miševe i tipkovnice.

Izvor

Posljednja izmjena: 16.12.2013.
Možda će te zanimati i: