bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Sretan ti rođendan, YouTube druže stari
‹ Fun novosti

Sretan ti rođendan, YouTube druže stari 16.02.

Na Valentinovo 2005. tri prijatelja registrirala su domenu YouTube.com. Dva mjeseca kasnije stranica je postavljena online i na nju je uploadan prvi video. Sve ostalo je povijest koju živimo svaki dan dok nešto gledamo na YouTubeu

Probaj samo zamisliti život bez YouTubea i njemu sličnih online servisa. Gdje bi onda gledali spotove, crtiće, slušali glazbu, vidjeli vijesti, čemu bi se smijali, čudili pa i plakali?

U deset godina YouTube je postao sastavnim dijelom naših života, jedna od onih riječi koje se prepoznaje u svim krajevima svijeta. Negdje je YouTube, negdje Jubito, ali sve je to isto.

Svake minute korisnici na YouTube postave više od 300 sati video materijala, a ovaj broj stalno raste. Među njima nalaze se i neki antologijski filmovi koji najbolje ocrtavaju kratku i uzbudljivu povijest YouTubea.

Me at the zoo (2005.)

Prvi video na YouTube postavljen je 23. travnja 2005. U njemu Jawed Kareem, jedan od osnivača YouTubea, u zoološkom vrtu priča kako slonovi imaju jako, jako dugačke surle. I to je cool.

Justin Timberlake ft. Janet Jackson - Rock Your Body (2006.)

Znaš li zašto je nastao YouTUbe? Nećeš vjerovati, ali 'krivci' su Janet Jacskon, Justin Timberlake i američki nogomet. Naime, na Super Bowlu, odigranom 1. veljače 2004., Janet je tijekom nastupa u poluvremenu ispala sisa. Ovo je u to vrijeme bio velik skandal i svi su se raspisali o tome.

Svi su pisali, imali fotografije, ali nitko nije imao video dotičnog incidenta online. Osnivači YouTubea (Steve Chen, Chad Hurey i Jawed Karim) odlučili su poduzeti nešto po tom pitanju i nakon godinu dana programiranja te web developmenta, rođen je YouTube.

Noah se svakodnevno fotografira (2006.)

Prvi od milijun sličnih YouTubea videa.

10-satni Nyan Cat (2011.)

Tko preživi – pričat će.

Dokumentarac Four Horseman (2010.)

YouTube je tek 2010. maknuo ograničenje dužine videa. Krenulo je s 10 minuta, pa je povećano na 15, a 2010. ograničenja su ukinuta. Ovo je omogućilo postavljanje dugometražnih filmova na YouTube što su najbolje iskoristili autori dokumentaraca. Four Horseman, dokumentarac o globalnoj financijskoj krizi, bio je jedan od prvih.

Intervju s Obamom (2015.)

Od slonova do razgovora s najmoćnijim čovjekom svijeta u samo 10 godina.

Naravno, nismo spomenuli mnoge filmove i YouTube trendove koji su zaslužili svoje mjesto u kratkoj, ali burnoj povijesti jednog od najpoznatijih web odredišta na svijetu.

Naprosto nam ponestaje nam mjesta i vremena za opširniju analizu, ali ovako ćemo bar imati izgovor da ponovno pišemo o YouTubeu u bliskoj budućnosti. :)

Izvor

Posljednja izmjena: 16.02.2015.
Možda će te zanimati i: