bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Stiže PlayStation 4
‹ Fun novosti

Stiže PlayStation 4 21.02.

Sony je napokon predstavio dugoočekivani PlayStation 4 (PS4). Vidjeli smo najave mnogih igara, između ostalih i Diabla 3 za konzole, predstavljen je novi kontroler, Eye kamera, hardverske specifikacije… vidjeli smo sve osim same konzole

Braćo i sestre gameri, pred nama je godina puna odricanja. Trebat će smanjiti izdatke na svim poljima. Manje sladoleda, manje piva, manje izlazaka, manje nove obleke. Razlog ovolikim žrtvama samo je jedan – najavljen je novi PlayStation koji bi se u trgovinama trebao pojaviti negdje oko Božića. S obzirom na specifikacije novog PS-a očekujemo cijenu između 500 i 1.000 eura, s tim da će vjerojatno biti puno bliža gornjoj, nego donjoj granici. Kad bi bar ovaj put bili u krivu….

Dakle, specifikacije. Nova 'plejka' je strava od stroja. AMD x86-64 procesor s osam jezgri, 8 giga DDR5 memorije, ugrađen hard disk, 6x Blu-Ray, sva sila portova (HDMI, USB 3.0, S/PDIF…), PlayStation Eye kamera... Za usporedbu, PS3 ima samo 256 MB RAM-a te zastarjeli procesor s jednom jezgrom.

Novi je i kontroler kojeg će svaki vlasnik PlayStationa odmah prepoznati, ali unutar novog DualShocka kriju se mnogi noviteti. Sony je u novi kontroler uspio ugurati touchpad, LED osvjetljenje u tri boje, zvučnik, mini USB port, izlaz za slušalice i još jedan izlaz za buduća proširenja.

Eye kamera trebala bi biti dostojna zamjena za Xboxov Kinect, a Sony tvrdi kako je njihova detekcija pokreta daleko savršenija, te da Eye može registrirati kretanje u tri dimenzije. Zanimljiva je i mogućnost uploadanja videa dok se igraš te gledanje što igraju prijatelji i uskakanje u njihove igre u stvarnom vremenu. Najavljena je i integracija konzole s smartfonima te tabletima i jedva čekamo da vidimo kako je Sony to izveo.

Dosta hardvera, vrijeme je za igre! Show je počeo predstavljanjem novog nastavke Killzonea, zatim je uslijedio Driveclub, simulacija vožnje u kojoj ćeš s ekipom moći izazivati druge timove širom svijeta i utrkivati se protiv njih. Second Son je nastavak poznate arkadne avanture InFamous, a Deep Down novi projekt japanskog Capcoma.

Stvari su se usijale pred kraj konferencije kad je prvo najavljeno Watch Dogs, futuristički GTA u kojem, uz vožnju, istraživanje i pucnjavu, možeš  hakirati sve i svakoga. Pravi šok uslijedio je dolaskom Chrisa Metzena iz legendarnog Blizzarda. Metzen je potvrdio ono o čemu se već duže vrijeme šuška – Diablo 3 dolazi na konzole. Diablo će moći igrati i vlasnici 'trojke', a novitet je mogućnost kooperativnog igranja 4 igrača na jednoj konzoli.

Kraj konferencije pripao je Bungieju. Tvrtka koja je Halo serijalom proslavila najvećeg PS konkurenta, Xbox, radit će igre i za novu Sonyjevu konzolu. Destiny je FPS koji izgleda sjajno, ali još uvijek ne znamo previše detalja o samoj igri.

Saznali smo da će nova 'plejka' u trgovine krajem godine, znamo kako izgledaju igre, što ima unutar 'četvorke', vidjeli smo kontroler i još puno toga, ali nismo vidjeli kako izgleda sama konzola. Sony mudro čuva još neke adute u rukavu, a internetski mediji nagađaju kako ćemo PS4 'uživo' vidjeti na E3 sajmu, sredinom lipnja u Los Angelesu.

Zanimljivo je da se na istom sajmu očekuje i predstavljanje novog Xboxa. Bit će to show za pamćenje. 

Posljednja izmjena: 21.02.2013.
Možda će te zanimati i: