bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Stiže univerzalni prevoditelj
‹ Fun novosti

Stiže univerzalni prevoditelj 27.07.

Izgubljenost u vremenu i prostoru prilikom posjeta državi u kojoj se govori tebi nerazumljiv jezik, uskoro će postati stvar prošlosti. Naime, Google radi na uređaju koji prevodi jezike kao od šale, a sve to u stvarnom vremenu

Poznavanje stranih jezika je super. Možeš putovati bezbrižno u mnoge zemlje, sporazumijevati se s milijunima stranaca, a da ne govorimo o puno većoj šansi pronalaženja dobrog posla. Znanje engleskog je danas obavezno, a nisu na odmet niti njemački, talijanski, francuski ili klingonski. Ok, možda klingonski nije toliko popularan, ali nikad ne znaš kad ćeš naletjeti na nekog trekkija.

No, što kad ne znaš neki jezik? Imaš par opcija. Prva je pokušati se sporazumjeti rukama i nogama, ali tu su velike šanse za grešku u prijevodu. Recimo, podignuti palac kod nas znači da je sve u redu, ali na Srednjem Istoku označava tvoju namjeru da s palcem istražiš nečiju stražnjicu. Druga opcija je posvuda nositi rječnik pa u njemu tražiti svaku riječ koju namjeravaš izgovoriti: Ich…bin…(dvije minute pauze)…durstig. Haben…Sie…(zijev)… Flüssigkeit?

Srećom, danas imamo smartfone koji mogu poslužiti umjesto rječnika te ovakve konverzacije idu puno brže. Googleu niti to nije dovoljno brzo, pa već godinama rade na univerzalnom uređaju za prevođenje. Hugo Barra, potpredsjednik Android odjela, ovih dana pohvalio se medijima kako Google već ima hardverske prototipe takvog gadgeta. Štoviše, neimenovani uređaj je toliko dobar da već sad skoro savršeno prevodi određene kombinacije jezika, poput engleskog i portugalskog.

Najveća prepreka u razvoju ovakvih gadgeta, osim samog prijevoda, je prepoznavanje govora. Svi mi imamo različite glasove, tu je pozadinska buka i još sto problema koje treba riješiti. Zbog toga je primjena ovakvih uređaja zasad moguća samo u laboratorijskim uvjetima, a Barra kaže kako u prodaju neće još nekoliko godina.

Meh, šteta, a baš smo se ponadali kako ćemo uskoro moći uvaljivati se svakom tko nam se svidi na plažu, bez straha od famoznog pitanja: O čem to mluvíš?

Izvor

Posljednja izmjena: 27.07.2013.
Možda će te zanimati i: