bonbon dnevna doza optimizma

Tu si —
Početna
Blog
Fun novosti
Što bez Google Newsa?
‹ Fun novosti

Što bez Google Newsa? 15.12.

Španjolski su izdavači, po uzoru na njemačke, lobirali za donošenje novog zakona o autorskim pravima prema kojem bi im Google morao plaćati za linkanje putem Google Newsa. Umjesto da plati, Google se odlučio na jednostavnije i puno jeftinije rješenje

Novinski izdavači diljem svijeta muku muče s padom prihoda, a za svoje probleme uglavnom krive internet. Umjesto da se prilagode, pomire s manjom zaradom i pokušaju iznaći nove načine poslovanja putem 'mreže svih mreža', oni često svim silama nastoje održati status quo.

Tako su u Njemačkoj prije nekoliko godina izvršili pritisak na vladu koja je donijela novi zakon o autorskim pravima. Prema tom zakonu, svako kopiranje teksta s drugog izvora povlači sa sobom i plaćanje autorskih prava.

Ovaj je zakon prvenstveno bio usmjeren protiv Google News servisa kojeg su izdavači okrivljavali za većinu svojih nevolja. No, ubrzo nakon donošenja zakona mnoge su novinske agencija Googleu dozvolile da kopira dio njihovog sadržaja na News servisu. Preostali, oni koji su lobirali za novi zakon, spali su samo na naslove u linku, bez par rečenica dodatnog teksta.

Očekivano za sve, osim izdavače, internetski promet na takvim stranicama drastično je pao. Umjesto da odustanu od besmislenog zakona, uporni izdavači ulažu žalbu njemačkoj agenciji za tržišno natjecanja i traže, pazi sad, da Google bude primoran prenositi njihov sadržaj te da im za to plati.

Naravno da ih je dotična agencija otkantala i svi su izdavači, jedan po jedan, Google Newsu ubrzo dozvolili da radi 'po starom'. Jedan veliki izdavač je priznao da su izgubili skoro 80 posto prometa dok se nisu vratili na Google News.

Zanimljiva priča, ali ono pravo tek dolazi. Vidiš, unatoč masivnom failu njemačkih izdavača, istu su stvar ovih dana pokušali i španjolski izdavači. No, oni su otišli korak dalje i u zakon ugradili stavku prema kojoj se za svaki dio teksta koji se prenese, pa makar i naslov, izdavaču moraju platiti tantijemi.

Izdavači su očekivali da će Google popustiti i početi im plaćati, ali ubrzo je uslijedio odgovor kojeg nisu očekivali. Naime, Google je prošli četvrtak jednostavno objavio kako će u siječnju ugasiti španjolski Google News.

Odgovor izdavača? Sad od svoje vlade i EU traže da zabrane zatvaranje Newsa kako bi Googleu mogli slati račune za povećanje prometa. To je isto kao da vlasnici restorana ishode zakon prema kojem mogu izdavati račune taksistima za svakog gosta kojeg dovozu i onda ih još primoraju da im pronalaze nove goste.

Takvo što sigurno neće proći, a španjolski izdavači i Google morat će pronaći zajednički jezik. Sigurni smo da Google može bez zarade od Google Newsa na španjolskom, ali nismo sigurni koliko će izdavača preživjeti s duplo manjim prometom nego do sad.

Posljednja izmjena: 15.12.2014.
Možda će te zanimati i: